Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Účinná pomoc - Bazální stimulace

Chceme-li našemu blízkému pomoci při návratu, zkusme se mu ještě více přiblížit. Bude-li sounáležitost cítit, bude s větším úsilím rehabilitovat. Jak toho dosáhnout? O tom hovoří tzv. BAZÁLNÍ STIMULACE. Existuje, myslím, dostatek různých pojednání o tom, co to je. Proto se dotknu toho, co považuji za nejdůležitější. Jak to cítím já, nebo jsem to slyšel v příbězích spolupacientů a mám to odpozorováno s praxe

Kde se vzala

Bazální stimulaci bylo a je možno vidět, cítit všude kolem nás. Kdo chová zvířátka (je jedno, zda hospodářská či pouze pro potěchu duše), prvky bazální stimulace snadno zachytí, objeví. Naše rodina je takovou chovatelskou enklávou. U nás jsou, nebo byli, doma kočička, pejsek, morčata, osmáci, vodní želvy, andulky,… Námětů pro toto téma máme prožito tedy mnoho. Oni se totiž domácí mazlíčci většinou zachovávají fantasticky v případě, že někomu něco je.

Hezké příklady

 Jeden osmáček (osmák degu) se narodil velice slabý. Zprvu jsme se domnívali, že se jednalo ze strany druhých osmáků o nějaký nepřijatelný zájem, skoro až agresivní jednání. Zjistili jsme však, že všichni ostatní, včetně samců, se snažili malého zahřívat, nějak se ho dotýkat a neustále ho strkali pod mámu, aby se napil. . . . . .                                 Když se jakkoli poraníme, náš pejsek nás poté každou chvíli olizuje, čistí. Léčí naši bolístku. Kdysi pětiletý morčák, kterému zemřela partnerka - stará samička, začal nejdříve hubnout, poté línal až na četné lysiny. Dcerka, která se o něj nejvíce starala, se dozvěděla od veterináře, že jí zvířátko asi brzo uhyne. Nicméně obdržela mastičky, abychom mu čistili srst a mazali ho. Činili jsme tak 2x denně, povídali jsme si s ním, vlastně hladili, mazlili jsme se s ním a . . . on začal prospívat a černé prognózy pana doktora se nenaplnily. Zvládl ještě několik let, včetně potomků.

Co to tedy je ta bazální stimulace?

Žádná převratná metoda. Lidský, láskyplný kontakt, vycházející ze základních pocitů. Není vlastně o ničem jiném, než o připomínání nemocnému života, který žil před nemocí, o lásce a o blízkém vztahu. Jakási spojnice mezi dřívějším životem a nynějším průšvihem, resp. budoucím životem. Okamžiků, které mu byly příjemné. Při uplatňování zásad bazální stimulace připomínáme nemocnému milé doteky, zvuky, vůně, události,… Někdy se může jednat i o zdánlivě humorné, až neuvěřitelné věci. Např. jedné pacientce pomáhalo, když slyšela cinkání klíčů, připomínající blízkou babičku, nebo jednomu pacientovi pomáhalo přinášení králičích bobků. (Pěstoval  králíky a čichový vjem bobků mu dělal dobře, protože mu je připomínal). Takových příkladů je mnoho, ale účinek je ten samý. Blízký se cítí lépe a potom i lépe rehabilituje, má motivaci, pověstné stéblo, kterého se chytá tonoucí. Může to být oblíbená písnička, fotografie, či hrníček po mamince. I toto je podrobně rozebráno na různých webech. Uvědomujte si stále, že i zdánlivě nereagující pacient tyto podněty vnímá. VYTRVEJTE !!! A buďte trpěliví !!!

http://www.toplekar.cz/archiv-clanku/rozhovor-bazalni-stimulace-dokaze-vratit.html

luk

p.s. Ukázka odborné, hůře srozumitelné, definice toho, co jsem vám chtěl sdělit: Koncept Bazální stimulace je komunikační, interakční a vývoj podporující stimulační koncept, který je chápán jako strategie myšlení poskytovatelů s cílem přiblížit se vnímání a potřebám těch, o které pečují. Základními prvky, se kterými koncept pracuje, jsou pohyb, komunikace a vnímání. Cílem je podpořit rozvoj pohybových schopností člověka, a tím jeho možnosti sebeobslužných činností, aktivit potřebných k sebeaktualizaci a komunikační schopností v kontextu sociálních vztahů. http://www.socialnisluzby.org/metody-prace/files/ba6c2b92589ae383cd0f56f62468dc1e-14.html . Jistě chápete, proč píšu jinak :-)

Autor: Václav Lukáš | čtvrtek 10.1.2013 9:08 | karma článku: 17,35 | přečteno: 1851x
  • Další články autora

Václav Lukáš

Maminka

11.května měly letos také u nás svátek matky. Mámy, maminky, mamky, mamušky, maminečky, ... Pro každého trochu někdo jiný. Ale všechny mají jedno společné - přivedly nás na tento svět. Daly nám možnost poprat se o to nejlepší žití, jakého jsme schopni. Pomáhají nám, jak umí. Ano, některé moc možností nemají, přesto dělají, co mohou. Proto bychom si měli těch úžasných bytostí vážit a alespoň dnes jim dát znát, že víme, jak jsou pro nás důležité.

11.5.2014 v 19:18 | Karma: 9,12 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Věda pokulhává

Ještě v devadesátých letech minulého století se striktně tvrdilo, že funkce mozku je neobnovitelná. Sto let před tím se objevily myšlenky, že by to nemusela být pravda. Napovídala tomu praxe, protože byly zaznamenány "neuvěřitelné příběhy uzdravení, či zlepšení". Pacienti i s těžkým poškozením mozku se upravili víc, než se předpokládalo. Někteří na tom byli podle současných poznatků velice špatně. Jejich stav byl hodnocen, jako těžko slučitelný se životem a přesto žijí. Velkou zásluhu na tom má jistě ohromná vůle chuť žít.

13.4.2014 v 9:08 | Karma: 11,09 | Přečteno: 399x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Mezinárodní den žen

Je velmi pravděpodobné, že jen zmínka o tomto dni v některých z vás vyvolá značně negativní pocity. Je to však svátek, který má hodně dlouhou mezinárodní tradici. Měl by být především vyjádřením úcty k našim něžným polovičkám. Je napsáno a řečeno mnoho úvah na téma, že "ženy jsou z Venuše a muži z Marsu". Muži i ženy se snaží najít jednotnou řeč, jednotné myšlení, blízké názory. Tak, aby ženy pochopily, proč rádi chodíme na pivo, hrajeme fotbálek. Že je trápení, máme-li ze sebe vysoukat naše niterné pocity. Třeba, co k nim cítíme. Ony to chtějí slyšet, z nás to ale ne a ne vylézt. Proč "TO" ženy potřebují "probrat". Téma, které kolikrát řeší celé hodiny, nám zabere pár minut. Toto téma má spoustu nevyjasněných záhad.

8.3.2014 v 17:05 | Karma: 13,26 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Zdravotnické neziskovky suplují stát?

Asi nezáživné téma, které postrádá dramatičnost většiny článků. Mě ale dost dráždí. Nicméně pokud se nad tím zamyslíte, zjistíte, že to za zamyšlení stojí. Nezisková organizace je úředně právnická osoba, která není primárně zřízena za účelem vytvoření zisku. Obecně se dá říct, že většinou je účelem pomoc, nebo zacelení, či částečné nahrazení mezery v nějaké činnosti. Od doby, co jsem se začal po mrtvici rozhlížet, domnívám se stále více, že funkce většiny neziskových organizací by měli převzít odborníci. Tedy ti, kteří vědí, jak na to. Nebo se mýlím?

9.2.2014 v 9:08 | Karma: 14,92 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Václav Lukáš

Porazila zubatou

Děsivá představa. Je vám 26 let. Po mateřské vás však místo odchodu do práce čeká operace rakoviny, přijdete o prso a následují opakované, psychicky ubíjející, pobyty na onkologii. Setkání s touto krutou diagnózou je vždy velmi těžké. I přes další události, které mladou maminku Janu čekaly, se osudu vzepřela a vyhrála. Dvě děti byly tehdy malé, tak bojovala o to víc.

6.2.2014 v 10:09 | Karma: 10,55 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

ANALÝZA: Cesta na Západ. Jak se Česko proměnilo za dvacet let v Evropské unii

30. dubna 2024

Premium Česká republika ve středu oslaví 20 let členství v Evropské unii. Na začátku při vstupu panovala...

Z politiky se vytrácí obsah, mluví do ní natřásající se tetky, říká Decroix

30. dubna 2024

Vysíláme Poslankyně a nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix chce zjednodušit rozvody. Spolu s ministerstvem...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1077x
Jsem lékař - neurolog po cévní mozkové příhodě, založil jsem vlastní web www.pomrtvici.cz. I proto se více věnuji poškozením mozku, jejich prevenci, následným stavům a rehabilitaci. Nejvíce však mrtvici (cévní mozkové příhodě, iktu). Jako "kovářova kobyla" jsem byl mrtvicí "poctěn" . Stal jsem se dlouhodobým pacientem a díky tomu dovedu velmi dobře posoudit, jak Vám asi je. UPOZORNĚNÍ- Jsou to mé pocity, nikoliv všeobecně uznávané názory !!!