Účinná pomoc - Bazální stimulace

Chceme-li našemu blízkému pomoci při návratu, zkusme se mu ještě více přiblížit. Bude-li sounáležitost cítit, bude s větším úsilím rehabilitovat. Jak toho dosáhnout? O tom hovoří tzv. BAZÁLNÍ STIMULACE. Existuje, myslím, dostatek různých pojednání o tom, co to je. Proto se dotknu toho, co považuji za nejdůležitější. Jak to cítím já, nebo jsem to slyšel v příbězích spolupacientů a mám to odpozorováno s praxe

Kde se vzala

Bazální stimulaci bylo a je možno vidět, cítit všude kolem nás. Kdo chová zvířátka (je jedno, zda hospodářská či pouze pro potěchu duše), prvky bazální stimulace snadno zachytí, objeví. Naše rodina je takovou chovatelskou enklávou. U nás jsou, nebo byli, doma kočička, pejsek, morčata, osmáci, vodní želvy, andulky,… Námětů pro toto téma máme prožito tedy mnoho. Oni se totiž domácí mazlíčci většinou zachovávají fantasticky v případě, že někomu něco je.

Hezké příklady

 Jeden osmáček (osmák degu) se narodil velice slabý. Zprvu jsme se domnívali, že se jednalo ze strany druhých osmáků o nějaký nepřijatelný zájem, skoro až agresivní jednání. Zjistili jsme však, že všichni ostatní, včetně samců, se snažili malého zahřívat, nějak se ho dotýkat a neustále ho strkali pod mámu, aby se napil. . . . . .                                 Když se jakkoli poraníme, náš pejsek nás poté každou chvíli olizuje, čistí. Léčí naši bolístku. Kdysi pětiletý morčák, kterému zemřela partnerka - stará samička, začal nejdříve hubnout, poté línal až na četné lysiny. Dcerka, která se o něj nejvíce starala, se dozvěděla od veterináře, že jí zvířátko asi brzo uhyne. Nicméně obdržela mastičky, abychom mu čistili srst a mazali ho. Činili jsme tak 2x denně, povídali jsme si s ním, vlastně hladili, mazlili jsme se s ním a . . . on začal prospívat a černé prognózy pana doktora se nenaplnily. Zvládl ještě několik let, včetně potomků.

Co to tedy je ta bazální stimulace?

Žádná převratná metoda. Lidský, láskyplný kontakt, vycházející ze základních pocitů. Není vlastně o ničem jiném, než o připomínání nemocnému života, který žil před nemocí, o lásce a o blízkém vztahu. Jakási spojnice mezi dřívějším životem a nynějším průšvihem, resp. budoucím životem. Okamžiků, které mu byly příjemné. Při uplatňování zásad bazální stimulace připomínáme nemocnému milé doteky, zvuky, vůně, události,… Někdy se může jednat i o zdánlivě humorné, až neuvěřitelné věci. Např. jedné pacientce pomáhalo, když slyšela cinkání klíčů, připomínající blízkou babičku, nebo jednomu pacientovi pomáhalo přinášení králičích bobků. (Pěstoval  králíky a čichový vjem bobků mu dělal dobře, protože mu je připomínal). Takových příkladů je mnoho, ale účinek je ten samý. Blízký se cítí lépe a potom i lépe rehabilituje, má motivaci, pověstné stéblo, kterého se chytá tonoucí. Může to být oblíbená písnička, fotografie, či hrníček po mamince. I toto je podrobně rozebráno na různých webech. Uvědomujte si stále, že i zdánlivě nereagující pacient tyto podněty vnímá. VYTRVEJTE !!! A buďte trpěliví !!!

http://www.toplekar.cz/archiv-clanku/rozhovor-bazalni-stimulace-dokaze-vratit.html

luk

p.s. Ukázka odborné, hůře srozumitelné, definice toho, co jsem vám chtěl sdělit: Koncept Bazální stimulace je komunikační, interakční a vývoj podporující stimulační koncept, který je chápán jako strategie myšlení poskytovatelů s cílem přiblížit se vnímání a potřebám těch, o které pečují. Základními prvky, se kterými koncept pracuje, jsou pohyb, komunikace a vnímání. Cílem je podpořit rozvoj pohybových schopností člověka, a tím jeho možnosti sebeobslužných činností, aktivit potřebných k sebeaktualizaci a komunikační schopností v kontextu sociálních vztahů. http://www.socialnisluzby.org/metody-prace/files/ba6c2b92589ae383cd0f56f62468dc1e-14.html . Jistě chápete, proč píšu jinak :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Lukáš | čtvrtek 10.1.2013 9:08 | karma článku: 17,35 | přečteno: 1851x
  • Další články autora

Václav Lukáš

Maminka

11.5.2014 v 19:18 | Karma: 9,12

Václav Lukáš

Věda pokulhává

13.4.2014 v 9:08 | Karma: 11,09

Václav Lukáš

Mezinárodní den žen

8.3.2014 v 17:05 | Karma: 13,26

Václav Lukáš

Porazila zubatou

6.2.2014 v 10:09 | Karma: 10,55