Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J73a51r74a 27R30a50n40k

11. 8. 2014 21:42

Velká čistka byla zahájena pod šéfem NKVD Genrichem Jagodou, na jejím vrcholu od září 1936 do srpna 1938 ji řídil Nikolaj Ježov – tato perioda je proto někdy nazývána „ježovština“; Jagoda i Ježov ovšem stalinským čistkám zanedlouho padli za oběť sami, první byl popraven roku 1938, druhý o necelé dva roky později.

Nikolaj Ježov

Oběti čistek byly často popravovány či vězněny bez řádného soudu, jak jej předepisoval i tehdejší sovětský právní řád, pouze na základně rozhodnutí takzvaných „trojek“ složených z důstojníků tajné policie NKVD. Pokud k soudům docházelo, šlo o zinscenované a předem rozhodnuté politické procesy, při nichž bylo doznání vynuceno pod nátlakem, často mučením obžalovaných. Oběti byly obviňovány z různých smyšlených, zpravidla politických, zločinů, například sabotáže, špionáže nebo protisovětské agitace.

Podle odtajněných sovětských archivů NKVD během let 1937 a 1938 zatkla 1 548 367 osob, z nichž bylo pak 681 692 zastřeleno, což v průměru znamená asi 1000 poprav denně.[2] Celkový počet obětí ježovštiny se někdy odhaduje na 950 tisíc až 1,2 milionu,[3] vzhledem k neúplné dokumentaci může být i podstatně vyšší.[2][4][5][6][7]

Hlavní události

Vražda Sergeje Kirova byla záminkou k rozpoutání tzv. prvního moskevského procesu

K periodizaci období Velké čistky se někdy používají tyto události:

První moskevský proces (srpen 1936) byl první ze série tří velkých vykonstruovaných procesů. Proces proti 16 členům údajného „trockisticko-zinovjevovského teroristického centra“, kteří byli všichni poté popraveni; hlavními obžalovanými byli prominentní komunističtí vůdci Grigorij Zinovjev a Lev Kameněv.

Druhý moskevský proces nad 17 předními funkcionáři (leden 1937), mezi jehož obžalovanými byl například Karl Radek. 13 obžalovaných bylo zastřeleno, zbytek brzy pomřel v pracovních táborech.

Nový paragraf 58-14 trestního zákona o „kontrarevoluční sabotáži“, který umožňoval takovou sabotáž trestat zastřelením a konfiskací majetku (6. červen 1937)

0 0
možnosti
JR

J40a79r16a 24R63a32n48k

11. 8. 2014 21:36

The Great Purge did not specifically target one group of people, other than party members, some might argue that it stretching the meaning of the word to call it a genocide - however, due to the numbers - 680,000 shot and as many as 1 million dead from starvation and disease, then I think it WAS a genocide

There were three distinct periods that may be called genocides; firstly the great famine caused by collectivisation of agriculture, in the late 1920s second, the Great Purges in the mid 1930s, and thirdly the "removal" of peoples from their homelands during WWII.

Collectivisation was introduced for two reasons: to put the (agricultural) means of production into the hands of the workers - i.e. the state. This was an ideological reason and was seen by many communists as ideologically Marxist & Leninist. The second reason for the implementation of the programme was to break the political will of the peasants. Stalin knew that the peasants had, historically, been a potent political force and that, if organised, they were capable of carrying out assassinations and starving the cities into submitting to their demands. He also knew that they formed (in the late 1920s) the majority of the people in the country. The famine was particularly bad in Ukraine, where it is known as the Holodomor. Estimates of the death toll caused by this famine range from 2.5 million to about 11 million (the latest figures show that about 7 million may have died).

The second wave of state-sponsored destruction was the Great Purges. These began to root out those people who had joined the party after the revolution in order to further their careers, not for ideological reasons. Another target were the thousands of foreign technicians brought in in the first years of the Five Year Plans to build and run the new machines and to train the workers in how to operate them. This was a much more organised wave of violence than the famine. Regional soviets and party organisations were sent a list of

0 0
možnosti
JR

J71a39r81a 39R28a37n71k

11. 8. 2014 21:05

Priste prosim souhu netroskarit, od Kartaga a jeste predtim, ti vsichni byli predkove Americanu, nestydte se! Strana nam vychovava uvedomele kadry, vzhuru psanci teto zeme!;-)

1 1
možnosti
PZ

100 milionu Indianu ??? No to jsou mi tedy "udaje" ..... Plus ono tam takovejch "udaju" je mnohem mnohem vic.

2 0
možnosti
AN

Během kolonizace bylo Evropany různých národností přímo nebo nepřímo zabito nebo zavražděno cca 60 mil. domorodého obyvatelstva  Ameriky. Určitými metodami pokračuje genocida dodnes.

0 2
možnosti
PO

"Jen v letech 1661-1774 byl z Afriky do USA dovezen asi jeden milion živých otroků... 1622 - Americké války začínají prvním útokem na indiány v roce 1622 v Jamestownu... " ;-D Tak to je fakt nářez. Ještě chybí seznam bitek mezi samotnými Indiány pár tisíc let zpátky, hony na mamuty a dinosauři... Za co vše ti Američani proradní nemohou, i když ještě ani neexistovali... 

Tady to bylo ovšem mnohem lepší, nadvláda Habsburků, doba temna, poklidná třicetiletá válka a pohodové nevolnictvíˇ, občas nějaká ta morová epidemie... Zajímalo by mě, co vy komunisti kouříte...

3 2
možnosti
AN

Zřejmě máte pravdu, že je v blogu hodně nepřesností a zavádějících informací, nečetla jsem ho. Nepotřebuji žádný blog nějakého horlivého komunisty o zločinech USA. To že toho mají USA na "triku" hodně je známá věc, prostě historie se nedá vymazat, i když je pravda, že historii často píší vítězové a snaží se manipulovat se skutečnostmi jinak, než se staly, ale nakonec pravda vyjde najevo, i když i to je sporné, protože např. pravdu o atentátu na Kennedyovy nebo 11.září, nebo kdo sestřelil malaj.letadlo se zřejmě už nikdy nedovíme.  Rusko rozhodně není žádný svatoušek, stejně jako USA a přetahovat se, kdo toho má na svědomí více je infantilní.

1 1
možnosti
VS

Zdá se, že maldežníci z KSČ(M) si dali socialistický závazek zaplavit nás svými "chytrými" blogy. Domnívají se, že jsme uplně senilní a  z jejich vládnutí si nic nepamatujeme. [>-]

3 1
možnosti
AN

Neni potřeba žádných chytrých či nechytrých blogů nějakého komunisty, zdrojů má každý člověk víc než dost, aby se nedíval na svět jen černobíle. A to že nebyly  a nejsou USA ani Rusko žádní dobroději a obě mocnosti mají dost věcí, na které nemohou být "pyšní" je snad každému soudnému člověku jasné.

1 1
možnosti
MR

nemam zaludek to precist cely, ale zaujal me ten Texas, ze to pry "zinscenovaly" Staty;-D;-D;-Dvedle jak ta jedle, Texas Staty nechtelo, a ty anglos co tam zili byli povazovani za "mexicke rebely" a at si trhnou nohou, az po masakru v El Alamo dostali pomoc, za coz president dostal vydrzkovano, tenkrat Texas ve Statech nikdo nechtel.

1 0
možnosti
Foto

Chybí Vám v tom výčtu dvě důležité věci, které lze chápat jako terorismus proti vlastnímu obyvatelstvu.

a) Po r. 1776, po vítězné revoluci zabavil vítězný stát majetek těm obyvatelům, kteří zůstali věrní britské koruně, a vyhnal ze země.

2) Někdy v 70. let se Carter omluvil obětem počínání úřadů, které záměrně jistým rodinám, postíženým syfilis, dávali dlouhodobě místo léků placebo. Negarantuji, že si tuto zprávu úplně přesně pamatuji. Byla zveřejněna v časopise Koktail někdy na přelomu století.

0 1
možnosti
AK

No vidite, tolik prace a stejne jste vedle. Rv

3 2
možnosti
JS

Misto dlouheho a pracneho kompilovani doporucuji autorovi precist si knihu: "Cerna kniha komunizmu" (I a II dil, kde je cinnost   jeho milovane partaje a jemu podobnych blouznivcu je podrobne zaznamenana. Autori:  Stephane Courtois, Nicolas Werth  a spol. Paseka 1999, celkem asi na 700 strankach i s bohatym odkazovym materialem.)

5 1
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 815x
Vietnamista-politolog, marxista-leninista, člen KSČM a Svazu mladých komunistů Československa, punk rock, ska, bolševický rap (Pablo Hasél, vážná hudba (Mozart, Vivaldi, Smetana, Dvořák, latinsko američtí bolševičtí folkoví zpěváci (Víctor Jara, Silvio Rodriguez, Ali Primera, Mercedes Sosa)