Ví Leo Steiner, kdo odnesl mobily a odstěhoval nábytek?

Jedním ze čtyř státních fondů, kde Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v uplynulých týdnech zkoumal pořádky v hospodaření v letech 2008 až v 2010, je Státní fond životního prostředí ČR. V něm v dotčeném období vykonával vysokou manažerskou funkci ředitele projektu, který se zabýval kontrolou fondu, Leo Steiner. Ano, právě ten muž, který v Ústeckém kraji proslul nejen putováním po politických stranách a hnutích, ale také se pasoval do role spravedlivého, který tepe zlořády hlava nehlava. Nyní jej, asi trochu nečekaně, zastihla vlastní minulost z doby, kdy sám jako manažer rozhodoval o rozdělování veřejných financí a kontroloval jejich účelné vynakládání.

A co kontrola NKÚ, o jejíchž výsledcích v minulých dnech informovala mj. MF DNES, Aktuálně.cz a ČTK, na Steinerově pracovišti objevila? Například to, že se zde ztratily mobilní telefony, notebooky, nábytek a další věci v hodnotě 2,8 miliónu Kč. A místo toho, aby se pracovníci fondu, odpovědní za kontrolu, snažili ztracené věci dohledat a jejich držitele přinutit minimálně k náhradě, rozhodli se toto manko, jak uvádí tisková mluvčí NKÚ Olga Málková, jednoduše odepsat. Téměř 3 milióny z veřejných financí úředníci fondu nevymáhali s odůvodněním, že není možné určit, kým a jak manko vzniklo a že vlastně už dneska ty ztracené věci nemají ani takovou hodnotu. Skoro se chce zaspekulovat, kolik z těchto velkoryse darovaných předmětů zůstalo za prsty jim samým, ale jisté je, že takto vedeným hospodařením porušili minimálně tři zákony (č. 563/1991 Sb., 219/2000 Sb., 320/2001 Sb.). Bude některý z manažerů nebo pracovníků fondu hnán k odpovědnosti i jinou formou, než že mají z ostudy kabát?

Kontroloři se pozastavili také nad desetimilionovým „detailem“, kdy fond životního prostředí přenechal část svého sídla jiné státní instituci, ale v roce 2009 si přitom za 59 miliónů (dvouletý nájem!) pronajal jiné administrativní budovy, včetně skladů a parkovacích míst. Ve světle těchto skutečností ani nepřekvapí konstatování NKÚ, že ačkoliv fond vydával za audity účetnictví statisíce, konečná podoba účetnictví neodpovídala požadovaných standardům a výhrady auditorů byly, zřejmě pro jistotu, i přes opakovaná upozornění ignorovány.

Tak se zdá, že fond životního prostředí, o němž se v poslední době hovořilo především v souvislosti s podezřením z uplácení, které stálo křeslo ministra P. Drobila (ODS), má ve skříni kostlivce i staršího data. Tedy i z doby, kdy zde ve funkci ředitele působil Leo Steiner, jemuž působení v Úřadu severozápadního ROP zrovna moc nevyšlo, a tak by se rád co nejdříve, tedy hned po krajských volbách, zase chvíli staral o veřejné peníze. Tedy o ty naše. Jen to snad nebude na fondu životního prostředí, protože ten je na základě výsledků auditu Nejvyššího kontrolního úřadu naštěstí na zrušení. A nejlépe, kdyby to už nebylo ani nikde jinde.

Autor: Lukáš Horáček | čtvrtek 16.8.2012 14:25 | karma článku: 20,22 | přečteno: 1273x