Prezidentské cigárko v České televizi

Normální smrtelník si budově České televize nezapálí. Miloš Zeman se ale mezi ně (nás) zřejmě nepočítá. Během proslulé návštěvy Kavčích hor, při níž spadl ze schodů, padla z úst čerstvě zvolené hlavy státu neméně proslulá otázka: Pane řediteli, kde mám popelníček?  Následně byl Zeman v prostorách našeho nejvýznamnějšího média veřejné služby servilně obsloužen.

„Jestliže přichází do České televize na první rozhovor nově zvolený prezident, navíc silný kuřák, nepřipadá mi ani slušné mu říct, že si před vstupem do studia nemůže dát jednu cigaretu,“ obhajoval nedávno v Hospodářských novinách výjimku ze striktního zákazu kouření šéf ČT Petr Dvořák.

Co je na dodržování zákazu kouření neslušného Dvořák nevysvětlil. Naopak v každé moderní západní zemi je dnes zcela běžné, že se uvnitř kancelářských a jiných veřejných budov prostě nekouří. A slušní lidé to samozřejmě respektují. Dvořák se Zemanem (ten v době inkriminované návštěvy Kavčích hor ještě ani regulérním prezidentem nebyl) se asi pohybují v jiném světě, kde mají pojmy slušnost a neslušnost odlišné významy.

Dvořák přidal ještě jeden argument: výjimku má prý v ČT i další silný kuřák, herec Jiří Bartoška, který je jak známo také prezidentem, a to karlovarského filmového festivalu. Prezidenti mají v médiu veřejné služby zřejmě výsadní postavení a zákazy se na ně nevztahují. Nezbývá než doufat, že nás zvyklosti Miloše Zemana neposunou někam mezi banánové republiky, v nichž si tamější vládci dělají, co chtějí a standardní pravidla se na ně nevztahují.   

Aby toho nebylo málo, tak za všechno prý může slušňák Šámal. Větu: Pane řediteli, kde mám popelníček? prý Zeman nesděloval řediteli Dvořákovi, ale někomu jinému, patrně řediteli zpravodajství Zdeňku Šámalovi. Víc už pochybné výjimky Petr Dvořák okecat nemohl.

Autor: Lukáš Horáček | pátek 15.3.2013 15:24 | karma článku: 19,61 | přečteno: 746x