Podle zákona ředitelka ERÚ Vitásková končí

Bude to znít trochu absurdně, když po nedávných policejních akcích napíšu, že ministerstvo obrany funguje líp než Energetický regulační úřad (ERÚ), ale bude to pravda.

Zdá se, že armáda ctí zákony a funguje. Kovanda a Pohůnek, dva obvinění z Nagygate, byli postaveni mimo službu. Prostě podle zákona o vojácích z povolání nesmí obviněný pokračovat ve své funkci.

Jak je na tom ale s dodržováním zákonů státní ERÚ? Ředitelka Alena Vitásková je obviněna pro pomoc při zneužití pravomocí úřední osoby. Policie ukončila vyšetřování, obvinění se seznamují se spisem a tento stav bude trvat prý dva měsíce.

Vitásková přesto setrvává ve svém křesle. Nejen že bude nadále pobírat plný plat, na rozdíl od obviněných vojáků, ale má také minimálně dva měsíce na případné pokračování nepravostí nebo ovlivňování svědků nebo co já vím, co se dá ještě páchat, když člověk vede takový státní úřad.

A přitom i pro ni platí zákon, konkrétně ten, kterému se říká služební. V něm se píše: "Bylo-li státnímu zaměstnanci sděleno obvinění pro trestný čin, jehož se měl dopustit porušením služebních povinností, zprostí se výkonu služby až do skončení trestního stíhání…"  Že by napomáhání podřízené v trestné činnosti, která jednoznačně poškodila stát, nebylo porušením služebních povinností? Nebo je to tak, že pro některé lidi zákon prostě neplatí?

A tak ráda by si šéfka ERÚ opucovala boty o rohožku jménem Josef Fiřt, který byl jejím předchůdcem ve funkci. Ukazuje na něj a křičí, že špatně nechal nastavit výkupní ceny energií, nejspíš doufá, že tak budou její zásahy ve prospěch podezřelých solárníků neviditelné.

Vitásková svou vinu od začátku popírá. A s tím souvisí další podivná věc – podle novinek.cz označila ředitelka vše za politickou hru a dál nevypovídala. Jistě, využila svého práva, ale proč? Jaký má motiv? Dá se pochopit, že nevypovídala manželka Nečase, asi ví, že by mu mohla uškodit. Komupak by ale uškodila Alena Vitásková? Že by hlavně sama sobě?

Jsem zvědav, kdy si "nesrovnalosti" v dodržování služebního zákona všimnou média či kompetentní místa. Alena Vitásková na svém místě už podle zákona nemá co dělat. A soudě podle toho, z čeho ji viní policie, do křesla v čele Energetického regulačního úřadu ani nikdy usednout neměla. Ostatně už před jejím jmenováním vládou premiéra Nečase se kolem Vitáskové vyrojila spousta spekulací. Že by na každém šprochu bylo pravdy trochu?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Horáček | úterý 25.6.2013 17:18 | karma článku: 13,91 | přečteno: 662x