Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde na to ten Jyrka bere?

Jiří Paroubek je nesporně velmi šikovný muž. Jeho kampaň (tedy kampaň NS – LEV21) před krajskými volbami prý bude stát celorepublikově asi tři miliony korun. Nikdo, opravdu nikdo jiný, než tento kolotočářsko – párkařský finanční mág, by nedokázal pořídit za tak málo peněz tolik muziky.

foto: www.usteckypranyr.cz

Na svých cestách po české části České republiky jsem za posledních několik měsíců zaznamenal minimálně padesát billboardů této strany a to jenom mimo Ústecký kraj, kde jich je jak naseto – čili podstatně více. Kampaň běží podle mých osobních pozorování přinejmenším od července. K tomu masivní inzertní smršť na stránkách všech severočeských mutací Deníku. Aniž by byla utracena jediná koruna navíc a i kdyby toto všechno dostával Jiří Paroubek se slevou, jaká se poskytuje tak akorát při likvidaci prodejny, jsme již nyní minimálně hodně nad polovinou z oněch třech milionů.

Dejme tomu, že Paroubek a jeho strana obsadili pouhých sto billboardů na slušných místech. Dejme tomu, že je obsadili na červenec, srpen, září a říjen. Prázdninové ceny jsou nízké, začátek podzimu ale zase patří k preferovaným obdobím, počítejme tedy za jeden billboard 2000 korun za měsíc, což je asi 40 procent ceníkové platby. Ponecháme stranou regionální odlišnosti, NS – LEV21 mají totiž svoje obrázky i na velmi lukrativních místech u dálnic, například na příjezdech a odjezdech z Prahy. Tedy sto billboardů na čtyři měsíce po dvou tisících korunách za kus a měsíc, to máme úctyhodných 800 000 korun. Pokud tedy šarm samozvaného národního vůdce dokázal stlačit cenu na 40 procent ceny obvyklé. Když přidáme tisk a další náklady, například na fotografa, agenturu, přípravu tiskových podkladů a podobně, jsme nejméně na jednom milionu korun.

A to je odhad při počtu sto kusů, tedy založený jenom na tom, co jsem viděl v podstatě na vlastní oči.

A teď inzeráty. Třetina strany ve vydáních Deníku v Ústeckém kraji stojí bez dalších příplatků za umístění asi 50 tisíc korun. Inzeráty NS – LEV21 mívají třetinu až polovinu tiskové strany, vycházejí (pokud jsem to dobře odsledoval) dvakrát týdně a to zhruba od stejné doby, jako visí billboardy. Řekněme tedy osmkrát za měsíc od července do září a šestkrát v říjnu, to je celkem třicetkrát. Dejme si cenu 25 tisíc korun (to je poloviční cena třetiny strany). Při tomto minimalistickém propočtu nám vychází cena inzertní kampaně na 750 000 korun.

Pouhé dvě aktivity a i při obrovském podcenění nákladů jsme na 1,75 milionu korun.

Amatérským propočtem jsme tedy došli k tomu, že tvrzení o třech milionech korun za celostátní kampaň před krajskými volbami je nesmysl. I když NS – LEV21 připouštějí, že jejich vlajkovou lodí je Ústecký kraj, kde utratí nejvíce, pouhá inzerce v Deníku by vyčerpala značnou část rozpočtu. A to nebyla řeč o stovkách dalších výdajů – jsou zde značné náklady na tisk propagačních materiálů jednotlivých kandidátů, na pořádání mítinků, ceny za dopravu, upomínkové předměty a tak dále, a tak dále.

Hlavní otázka ale je, kde na to ten Paroubek vlastně bere peníze. Řekněme střízlivě, že kampaň jeho strany přijde celostátně na šest milionů korun a ony tři miliony budou utraceny jenom v Ústeckém kraji. To je ale opravdu hodně peněz, které straně, jejíž šance na proniknutí i třeba jenom do zastupitelstva, asi jen tak někdo nedá. Dokonce ani nepůjčí – bez zajištění nějakým majetkem.

Nejzajímavější na tom všem je, že zatím to vypadá na nenávratnou investici. Paroubkova strana je podle posledních průzkumů i v Ústeckém kraji hluboko pod hladinou zvolitelnosti někde na 3,6 procenta. Tedy v kraji, který nazývá svojí „baštou“ – i když těžko říci, zda „baštou“ ve smyslu tvrze, nebo baštou ve smyslu pokrmu, ze kterého by se pan předseda a jeho nejvěrnější chtěli příští čtyři roky živit.

Autor: Lukáš Horáček | úterý 25.9.2012 9:16 | karma článku: 27,24 | přečteno: 1787x
  • Další články autora

Lukáš Horáček

Platíme si antimonopolní úředníky za lobbování pro soukromé firmy?

Čeští zákonodárci zase jednou zaspali s přenášením evropské směrnice do české legislativy. Nové požadavky v oblasti nakládání s elektroodpadem, které měla Česká republika spolu s dalšími členskými zeměmi splnit do 14. února, procházejí legislativním procesem teprve teď, a to ještě s hodně odřenýma ušima.

30.7.2014 v 11:51 | Karma: 11,83 | Přečteno: 411x | Ekonomika

Lukáš Horáček

Podle zákona ředitelka ERÚ Vitásková končí

Bude to znít trochu absurdně, když po nedávných policejních akcích napíšu, že ministerstvo obrany funguje líp než Energetický regulační úřad (ERÚ), ale bude to pravda.

25.6.2013 v 17:18 | Karma: 13,91 | Přečteno: 662x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Horáček

Prezidentské cigárko v České televizi

Normální smrtelník si budově České televize nezapálí. Miloš Zeman se ale mezi ně (nás) zřejmě nepočítá. Během proslulé návštěvy Kavčích hor, při níž spadl ze schodů, padla z úst čerstvě zvolené hlavy státu neméně proslulá otázka: Pane řediteli, kde mám popelníček? Následně byl Zeman v prostorách našeho nejvýznamnějšího média veřejné služby servilně obsloužen.

15.3.2013 v 15:24 | Karma: 19,61 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Horáček

Všude byl a všechno znal, politik Petr Šilar

Je to obří dilema a musím ho poslední dobou řešit častěji, než je zdrávo. Vidím dobrou akci, říkám si, jdu do toho. Jenže když pak zjistím, kdo za tím stojí, připadám si jako trouba, který naletěl šikovnému manipulátorovi.

30.10.2012 v 8:49 | Karma: 14,42 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Horáček

Někteří lidé naštěstí mají paměť

Jakmile se začaly objevovat články o tom, že si komunisté na severu Čech vezmou do koalice nejen své oranžové kamarády, ale také stranu boháče Zelenky Severočeši.cz, v diskuzích pod články se začali zkušení rozpomínat, že tohle spojení už tu jednou bylo. Na radnici města Most.

18.10.2012 v 22:59 | Karma: 15,94 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 953x
Jsem typický "průměrný Čech", průměrné postavy, s průměrným příjmem i názory. Dění okolo mne ale štve zřejmě nadprůměrně. Proto jsem se rozhodl založit si tento blog.

Seznam rubrik