O jednom „hoaxu“

Tím „hoaxem“ je údajný Werichův citát z roku 1938, v němž přirovnává nacisty k mohamedánům, který v současné době hýbe internetem. Jde o nechutnou manipulaci s veřejným míněním nebo o pravdu? A co je zde to nejpodstatnější?

O této věci informovaly před pár dny mimo jiné také zprávy iDNES (zdroj – zde) a tento údajný "hoax" má následující podobu:

Prakticky okamžitě kolem něj vznikla obrovská debata o tom, zda se jedná o fotomontáž a hrubé zneužití osobnosti pana Wericha či o autentický výrok tohoto výjimečného člověka, jehož si většina našeho národa velmi váží. Přitom většině zcela uniká to nejpodstatnější, a to, zda uvedený výrok a názor je či není pravdivý! V tomto ohledu je totiž pak již méně důležité, jestli jej skutečně pan Werich řekl nebo zda jeho osoba byla pro jeho rozšíření jen sprostě zneužita.

Správná otázka tady totiž zní, zda v roce 1938 bylo možné nacisty tehdy nastupující k celoevropské moci přirovnat k mohamedánům a zda dnes skutečně lze či nelze mohamedány pravdivě připodobnit k těmto někdejším skutečným nacistům (tedy ne k tzv. „nacistům“ podle zkratkovité a lživé dehonestující nálepky, která je v současnosti také hojně používaná vůči lidem, kteří ve skutečnosti s nacisty a nacismem nemají absolutně nic společného) majícím na svědomí obrovskou tragédii Evropy.

Pokud ano, pak je úplně jedno, zda tuto věc takového přirovnání takto pravdivě pojmenoval před téměř 70ti lety Jan Werich, nebo zda tak učinil třeba včera kdokoli jiný. Protože v takovém případě je především třeba neprodleně a bezpodmínečně zabezpečit, aby se u nás v Evropě v dané souvislosti historie za žádnou cenu neopakovala!

Pokud ne, pak jde o hrubé zneužití osobnosti pana Wericha k pomluvě islámu a muslimů, a to poté dle mého názoru až za hranou zákona.

Záměrně nechám odpověď na tuto otázku na každém. Za sebe mohu jen říct jen to, že v této věci mám naprosto jasno.

Autor: Luděk Mazurek | pátek 6.11.2015 18:06 | karma článku: 29,94 | přečteno: 1465x