Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoce - magické svátky?

 Slovo Vánoce bylo převzato z německého Weihnachten, ale dobově ho můžeme s určitostí zařadit do 12.- 13.století. Co nám tyto svátky přináší, aneb jak je vnímám já................Myslíte si, že by neměly mít své místo v kalendáři? Já ano. Proč? Jejich původní význam podle mě  téměř zcela vymizel. Z Ježíška se stal mávnutím kouzelného proutku Santa Claus, takže děti vlastně ani neví, zda první či druhý pán není schizofrenik. Dokonce jsem slyšela broukat si malého chlapečka, že dárky nosí náš ex-prezident. Fantazie dětí je bezbřehá, ale nechat je zrovna při této modifikaci by byl hrubý nedostatek.

Lucie Křížková

Pro mnoho lidí jsou vánoční svátky pouhou komerční záležitostí a ideální záminkou ke konzumaci přemíry alkoholu a jídla. Následná snaha zhubnout do plavek rychlostí světla pomocí doporučených diet pak bývá předem marná. V tomto případě asi platí, že čím delší zima, tím lépe. Nebo naopak? Někde jsem slyšela, že posloucháte-li během ''bužírování'' hudbu, spálíte více kalorií, než se může na pohled zdát. Na chuť této dietě mohou přijít zejména milovníci popu, jazzu nebo klasické hudby. Tak mi tedy nezbývá, než přeplout z gothické rockové vlny na žánry mým uším poněkud vzdálenější, nebo si opravdu tu digitální váhu nekupovat.

Položili jste si někdy otázku, kdy jste měli naposledy pocit, že sváteční období je pro vás plnohodnotným odpočinkem? Při představě množství cukroví pro potencionální hosty některým z nás stoupá horečka. Spěcháme do obchodů s limitovaným zbožím jen proto, abychom naplnili materiální touhy našich milovaných, přičemž si cestou zlomíme nohu a poté stejně zjistíme, že vysněné zboží je dávno vyprodané.

Opravdu potřebujeme dny v kalendáři vyhrazené k tomu, abychom vyjádřili nejbližším a přátelům, jak moc si jich vážíme? Nebo naopak ''opíjeli'' kolegy z práce a nadřízené honosnými dary za účelem zvýšení platu a utužení vztahů na pracovišti, když lze uplácet celoročně?

Odkud se tedy vzalo tvrzení, že Vánoce jsou svátky klidu a štěstí?

Všichni jsme sociálně determinováni, prostředí, do kterého se narodíme, si nevybíráme. Vyslovil snad toto klišé nějaký panovník rochnící se ve vlastním blahobytu, obskakovaný svými poddanými? Když se pozorně rozhlédneme kolem sebe, co skutečně vidíme? Na jedné straně stojí děti z dětských domovů a na druhé rodiče, kteří si své ratolesti pro domnělý nedostatek času kupují dotykovými telefony, tablety a výlety do vesmíru.

Myslím si, že každý z nás měl někdy v životě období, kdy trpěl depresemi nebo úzkostmi. Máme osvojené vlastní způsoby, jak se s němi vypořádat nebo se cestu snažíme najít. Mě osobně zajímalo, jak je to s boháči o Vánocích. Mají snad těžkou nejen peněženku?

Na internetu jsem se začetla do článků na toto téma, ale nakonec jsem se rozhodla, že bude zajímavější sespsat skutečný rozhovor s reálnou osobou. Kontaktovala jsem tedy jednoho mého známého, velmi movitého podnikatele s prosbou, zda-li by mi věnoval pár minut drahocenného času u kávy. Na smluvenou schůzku "přištrádoval" s půlhodinovým zpožděním, úšklebným úsměvem na rtech a průpovídkou, že by bylo více než vhodné sejít se jindy, protože vůbec nestíhá. Podívala jsem se otráveně na hodinky a jedovatě odsekla, ať si nedělá těžkou hlavu.

Přibližně týden poté se ozval na skype. Rozechvělým hlasem a s hurónským smíchem křičel do webkamery nečekanou zprávu o výhře vysokého finančního obnosu a dotaz, zda s ním pojedu na dovolenou do Las Vegas. Jelikož se nyní neplánuji vdávat, zdvořile jsem jeho nabídku odmítla. Rozhovor v kavárně sice neproběhl podle mých představ, ale část výhry byla věnována charitě. Alespoň v to doufám...

A jaký máte vy pohled na vánoční svátky? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Sadecká | pátek 8.11.2013 14:23 | karma článku: 8,37 | přečteno: 590x
  • Další články autora

Lucie Sadecká

Jedna tvář a jejích jednadvacet podob díky Photoshopu

Americká novinářka a fotografka Esther Honig zrealizovala zajímavý nápad. Vzala vlastní portrétní fotografii a rozeslala ji profesionálním i amatérským fotografům po celém světě. Požádala je, zda by ji upravili ve Photoshopu a přidali make-up. Umělkyně tak nechala zdokumentovat rozdíly ve standardech ženské krásy příslušných zemí a projekt se jí očividně velmi vydařil. Které líčení se vám líbí nejvíce?

10.9.2014 v 0:27 | Karma: 12,98 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Ostatní

Lucie Sadecká

Seznamte se s Venuší, kočkou dvojí tváře

Kočka Venuše je internetovou celebritou. Mezi ostatními čtyřnohými miláčky, kteří jsou také známí po celém světě, však stojí pro svůj nápadný a neobvyklý vzhled na přední příčce. Dvojí tvář získala díky vzácné kombinaci genů. Zvláštní genetický jev se odborně nazývá chimérismus, proto byla Venuše pojmenována jako kočka chiméra. Její majitel je na ni patřičně hrdý a to nejen kvůli této odlišnosti , ale také pro to, že svými drábky neničí interiér. Pochybujete o důvěryhodnosti následujících fotografií? Pak navštivte její fanouškovskou stránku s videi na facebooku. (Venus's Page - Amazing Chimera cat)

18.8.2014 v 17:52 | Karma: 15,02 | Přečteno: 696x | Diskuse| Ostatní

Lucie Sadecká

Fotografie impozantních domů v přírodě z celého světa

Snad každý snil v dětství o kouzelném příbytku v přírodě. Mnozí lidé si tento krásný sen splnili v dospělosti a nešetřili přitom fantazií. Prohlédněte si kolekci nejpůsobivějších snímků míst z celého světa, kde se snoubí tichá samota s magickou harmonií.

9.8.2014 v 17:58 | Karma: 14,82 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Lucie Sadecká

Návrat do života slavné čarodějky Ariany Argoni

Závažná nemoc ji rozbila na kousky, ale nevzdává se! Ariana Argoni (45) se po delší době opět objevuje ve společnosti a úspěšně začíná nový život.

31.7.2014 v 13:43 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Společnost

Lucie Sadecká

Prosmějte se z deprese

Jste čerstvě po rozvodu, dostala jste padáka v práci nebo přišla nečekaná zrada od dlouholeté kamarádky, které jste důvěřovala? V tom případě hned zapomeňte na chemická antidepresiva a naordinujte si terapii smíchem!

31.7.2014 v 11:56 | Karma: 6,64 | Přečteno: 454x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nevlastní vnučka viní seniora z osahávání. Chtějí jen peníze, brání se souzený

6. května 2024  14:32

Jednaosmdesátiletý senior z Táborska stanul na lavici obžalovaných za pohlavní zneužívání nezletilé...

Novým premiérem Skotska bude veterán Swinney, všichni soupeři odstoupili

6. května 2024  14:22

Novým lídrem Skotské národní strany je politický veterán John Swinney, který už stranu vedl před...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  14:18

Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1324x
redaktorka, milovnice filosofie, psychologie a výtvarného umění