Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Terorista Roger Waters

Zeď provázela moje mladší roky fyzicky na hranicích a hudebně od Pink Floyd, tedy do značné míry od Rogera Waterse. Je smutné zjistit, že ikona z junáckých časů ztratila pouta s realitou a skutečným světem.

Waters již několik let otevřeně podporuje palestinskou a obecně islámskou (nejen arabskou) snahu vymazat Izrael z mapy světa. Jde s módním proudem, který se rozhodl zapomenout na křesťansko-židovskou tradici našeho kontinentu, na naše hodnoty svobody občanské i ekonomické a raději vzhlíží k hnutím, jejichž cílem (ve vojenském smyslu slova, tedy cílem ke zničení) je možná v první linii Izrael, v dalších ale Evropa jako princip a centrum západní společnosti. Waters a další staví nynější situaci na Blízkém východě takto: Zlý Izrael potlačuje hodné Palestince, provádí na nich genocidu a vytvořil společnost založenou na apartheidu. Proto musí být izolován, jeho přirození spojenci v Evropě a v Americe od něj musejí dát ruce pryč a je třeba ho co nejrychleji zničit.

Při vší úctě je to naivní a hloupé. Nesměšuji Palestice a teroristické organizace, které se skládají z jednotlivců. Nesměšuji národ a politiku. Ale stejně není možné směšovat stát Izrael, jako nesporně demokratický celek, s tím, že se někde někdy staly nebo zrovna dějí nespravedlnosti. Naprosto nelze pochybovat o tom, že mnoho Palestinců zcela nespravedlivě trpí a mnoho Palestinců žije ve strašlivých podmínkách. Ale větší vinu na tom nesou okolní státy (povětšinou arabské a pohříchu islámské) než kdo jiný. Drtivá většina vzájemných válek vzešla ze Sýrie, Jordánska či Egypta – ať již přímo tak, že jejich armády překročily izraelskou hranici nebo tím, že jejich vlády podporovaly terorismus. Nemám pocit, že by mi chyběl realismus a cit pro situaci, ale historicky i aktuálně platí, že Izrael není agresor, ale uskutečňuje primárně svoji obranu. Někdy sice dosti aktivní, ale obranu.

Nechci se zaplétat do detailů sporu o vedení hranice, o problém okupovaných území a samozřejmě je mi známo, že pohyb značného množství Palestinců je v rámci území ovládaného Izraelem velmi omezen. Avšak v zemi, kterou zasahují teroristické rakety a kde vybuchují kavárny či městské autobusy, na tom není nic divného. Třeba u těch autobusů. Když ještě relativně nedávno byly oddělené vozy pro bílé a černé v Jihoafrické republice, bylo to především rasové a nepřijatelné (i když i to mělo svůj bezpečnostní aspekt), když totéž existovalo před desítkami let ve Spojených státech, bylo to nepřijatelné. Samozřejmě, protože to bylo rasové. Pokud ale panuje oprávněné podezření, že ve smíšeném autobuse se vyskytne sebevražedný terorista s podstatně větší pravděpodobností, než že bude v autobuse segregovaném, pak nejde o otázku rasovou, ale bezpečnostní.

Roger Waters je jistě rocková hvězda a člověk s nemalým vlivem. Nyní napsal svým kolegům otevřený dopis, kde je vyzývá k bojkotu Izraele. Na to má jistě právo – naopak od nemalé části palestinských území se mu za projevení vlastního názoru v naší společnosti nic nestane. Nebude ani vykleštěn, ani zastřelen a dokonce ani kamenován, nebude mu ani na krk naražena zapálená pneumatika, což patřilo k oblíbeným trestům „kolaborantů“ v JAR. Jeho děti nebudou odveleny do výcvikové základny teroristů, kde by jim vštípili nenávist k Davidově hvězdě a naučili zacházet s časovačem nebo s kalašnikovem. Nic z toho Rogeru Watersovi nehrozí.

Škoda, že si mnozí z nás necení toho, co máme. A škoda, že jen málokdy dokážeme ocenit třeba to, že někde relativně nedaleko je země, kde lidé nám velmi kulturně a společensky příbuzní žijí s mnohonásobnou přesilou sveřepých nepřátel za zády.

Autor: Luboš Smrčka | čtvrtek 22.8.2013 8:35 | karma článku: 27,56 | přečteno: 927x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

Co se stane, když všem vynahradíme inflaci

Myšlenka (se kterou si zjevně pohrává vláda) omezit valorizaci důchodů a „jít s ní“ pod míru inflace vzbudila vášně. Jako každý nápad kolem důchodů. A stejně, jako odsunutí věku odchodu do důchodu na 68 let.

21.2.2023 v 7:29 | Karma: 24,92 | Přečteno: 942x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Demonstrace proti času západu Slunce

Jako již stokrát, tak i tentokrát vzbudila diskuse o dalším odkladu věku odchodu do důchodu vášně nevídané. Odpor veřejnosti proti zpoždění práva na penzi je obrovský a sáhnout na posvátnou krávu bude chtít odvahu.

13.2.2023 v 9:59 | Karma: 33,38 | Přečteno: 3527x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Proč budu volit Jaroslava Baštu?

Ještě předtím, než se pokusím vysvětlit, proč hodím svůj hlas v prvním kole prezidentské volby Jaroslavu Baštovi, něco málo k přímé prezidentské volbě. Je úsměvné, a tak trochu tragické zároveň, když dnes politici,...

11.1.2023 v 10:55 | Karma: 23,66 | Přečteno: 949x | Diskuse| Politika

Luboš Smrčka

Prezidentská volba a sebenaplňující proroctví

Varování: Tento článek neobsahuje (ještě jednou: neobsahuje) žádná doporučení koho volit ani hodnocení jednotlivých kandidátů. Říká pouze: Pokud se chcete rozhodnout skutečně o své vlastní vůli, nečtěte žádné průzkumy preferencí.

9.1.2023 v 12:30 | Karma: 18,09 | Přečteno: 486x | Diskuse| Společnost

Luboš Smrčka

Jak se budeme mít za rok?

O propadech, sníženích a poklesech životní úrovně občanů této země se píše přes třicet let. Přesně od doby, kdy toto téma přestalo být tabu a „na kriminál“. To psaní bylo někdy pravdivé, někdy to byly nesmysly.

29.12.2022 v 11:30 | Karma: 28,37 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky