Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Německý eko-průlom? Nikoliv

Média německá i česká radostně komentují oficiální v podstatě statistickou zprávu o tom, že spotřeba energie u našich západních sousedů byla v prvním pololetí z více než padesáti procent saturována obnovitelnými zdroji.

Objevují se slova jako „průlom“, „mimořádný úspěch“ a podobně.

Kus pravdy na tom je. Jde nesporně o dobrý výsledek (přinejmenším pro klima). Ale určitě to není důvod vyvěsit vlajky a nechat zahrát národní hymny plus Ódu na radost. Střízlivě řečeno: Je to další z již poměrně nemálo zjevných důkazů, že pokud nastanou skoro ideální podmínky a všechno jde tak, jak má, mohou být obnovitelné zdroje skutečně mimořádně výkonné.

Ten problém je, že to platí pořád a znovu v podstatě při těch dobrých podmínkách.

Jenom na okraj – v rámci pololetí již německá produkce z obnovitelných zdrojů dosáhla i vyššího pokrytí spotřeby než tentokrát. Čestně je třeba říct, že to bylo před dvěma lety a část pololetí byla tehdy fatálně ovlivněna koronavirovou krizí spojenou s propadem poptávky po elektřině. Takže letošní číslo je z tohoto pohledu cennější, protože bylo dosaženo v situaci daleko standardnějšího vývoje spotřeby.

Ale nic to nemění na skutečnosti, že v mezidobí jsme zaznamenali naopak časové úseky, kdy obnovitelné zdroje vlivem přírodních překážek selhávaly na celé čáře. Stačí si připomenout rok 2021.

Problém s obnovitelnými zdroji je proto stále stejný a jedno úspěšné pololetí na tom příliš nezmění. Jsou nespolehlivé. Energetický trh je složitý systém, na kterém probíhají velmi mimořádné výkyvy v poptávce. A to jak během pouhého jednoho dne, tak i v rámci konkrétních týdnů. To je dáno poptávkou producentů, ale i domácností. Obojí má svoji zákonitost a zároveň obrovskou volatilitu závislou i na poměrně náhodných okolnostech.

Proti tomu stojí výroba, která je u tradičních zdrojů v podstatě „na jistotu“. Jaderná, uhelná i třeba plynová elektrárna jsou prostě předvídatelné zdroje a role nahodilosti není nijak zásadní. Jediné, co skutečně hrozí problémem, je případ havárie či technické poruchy, zařízení jsou však dlouhodobě vyzkoušená a vysoce spolehlivá. Potíž je u zdrojů obnovitelných. Všichni samozřejmě víme, že počasí se sice dá s nějakou pravděpodobností předpovědět, ale jeho nevyzpytatelnost je ve srovnání s chováním tepelné elektrárny naprosto někde jinde.

Normálně by bylo až krutě banální toto všechno opakovat – nebýt ovšem onoho pololetního úspěchu v Německu a jeho interpretace coby „průlomu“.

Tím vším ale nemíním zásadně zpochybnit, že obnovitelné zdroje jsou skutečně něco, co v nějaké relativně nedaleké budoucnosti přinese reálný odchod od fosilní energetiky a v jisté skutečně vzdálenější budoucnosti i od jádra.

Co si však představit pod tou relativně nedalekou a tou vzdálenější budoucností?

Především to příliš nezáleží na politických rozhodnutích. Těch může padnout mnoho, ale nakonec stejně vždy rozhodne realita a skutečné technologické možnosti. (Konec konců zařazení jádra mezi "čisté" zdroje v tak zvané taxonomii je důkaz nad všechny jiné.)

Nicméně při všem optimismu a víře v lidské inovativní schopnosti se skutečně nezdá, že bychom se bez fosilních paliv dokázali (řeč je o výrobě elektřiny, nikoliv o celé energetické spotřebě) obejít dříve než za nějakých dvacet či třicet let. A co se jádra týká, bavme se realisticky spíše o padesáti letech výstavby a mnoha následujících desítkách let využívání těchto technologií.

Samozřejmě – může přijít opravdový „průlom“, ale ten by musel být technologický a musel by znamenat opravdu skokovou změnu v produkčních možnostech. Pokud nenastane, tak obnovitelné zdroje budou sice posilovat svoje pozice, a to nejen díky regulatorním opatřením, jenže skutečně jen postupně. Jejich kritici pomíjejí skutečnost, že jakkoliv roky platilo, že bez někdy i dost masivní podpory by tyto postupy neměly šanci konkurovat ostatním zdrojům, v současnosti je situace dosti jiná. Obnovitelné zdroje se postupně stávají cenově konkurenceschopnými.

Záznam spotřeby podle zdrojů, Velká Británie, krátké období 28. 3. 2021, 11:30-12:00.

 

Velmi zajímavý je tento půlhodinový příklad z Británie (viz print screen).  Samozřejmě nemá větší váhu, než právě jen tu odpovídající 30 minutám. Ale při vší rezervovanosti a pochybách, dokonce i při vší nedůvěře ve spolehlivost i při znalosti nespolehlivosti obnovitelných zdrojů a při vědomí složitostí elektrických soustav a nutnosti existence záloh: Tento britský příklad je záblesk budoucnosti. Kdokoliv může obnovitelné zdroje zpochybňovat z finančního i technologického hlediska, a argumenty bude mít dobré. Ale smysl má zpochybňovat rychlost jejich zavádění a míru podpory, že nakonec zvítězí, to je naprostá jistota.

Autor: Luboš Smrčka | pátek 8.7.2022 6:57 | karma článku: 17,62 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Luboš Smrčka

Co se stane, když všem vynahradíme inflaci

Myšlenka (se kterou si zjevně pohrává vláda) omezit valorizaci důchodů a „jít s ní“ pod míru inflace vzbudila vášně. Jako každý nápad kolem důchodů. A stejně, jako odsunutí věku odchodu do důchodu na 68 let.

21.2.2023 v 7:29 | Karma: 24,92 | Přečteno: 942x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Demonstrace proti času západu Slunce

Jako již stokrát, tak i tentokrát vzbudila diskuse o dalším odkladu věku odchodu do důchodu vášně nevídané. Odpor veřejnosti proti zpoždění práva na penzi je obrovský a sáhnout na posvátnou krávu bude chtít odvahu.

13.2.2023 v 9:59 | Karma: 33,38 | Přečteno: 3527x | Diskuse| Ekonomika

Luboš Smrčka

Proč budu volit Jaroslava Baštu?

Ještě předtím, než se pokusím vysvětlit, proč hodím svůj hlas v prvním kole prezidentské volby Jaroslavu Baštovi, něco málo k přímé prezidentské volbě. Je úsměvné, a tak trochu tragické zároveň, když dnes politici,...

11.1.2023 v 10:55 | Karma: 23,66 | Přečteno: 949x | Diskuse| Politika

Luboš Smrčka

Prezidentská volba a sebenaplňující proroctví

Varování: Tento článek neobsahuje (ještě jednou: neobsahuje) žádná doporučení koho volit ani hodnocení jednotlivých kandidátů. Říká pouze: Pokud se chcete rozhodnout skutečně o své vlastní vůli, nečtěte žádné průzkumy preferencí.

9.1.2023 v 12:30 | Karma: 18,09 | Přečteno: 486x | Diskuse| Společnost

Luboš Smrčka

Jak se budeme mít za rok?

O propadech, sníženích a poklesech životní úrovně občanů této země se píše přes třicet let. Přesně od doby, kdy toto téma přestalo být tabu a „na kriminál“. To psaní bylo někdy pravdivé, někdy to byly nesmysly.

29.12.2022 v 11:30 | Karma: 28,37 | Přečteno: 2401x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky