Balaton - "sladkovodní moře na dosah ruky"

Během letošního srpna jsme opět po dvou letech navštívili kemp u Balatonu a opět jsme byli z tamního prostředí nadšeni (když tedy pominu, že Maďaři jsou někdy opravdu „maďaři“ - ale oni si o nás zřejmě někdy říkají to stejné).

Cesta k Balatonu trvala vlastně chvilku (necelé 4 hodiny jízdy) a byla „dlouhá“ přesně 333 km. Nejhorším úsekem byly dva tankodromy na území ČR, jmenovaly se D1 a D2, pak už následovaly krásné dálnice ve Slovensku a Maďarsku, sjezd z dálnice a nějakých 90km po místních silnicích přímo k Balatonu.

Pokud jste u Balatonu ještě nebyli, mohu jen doporučit - i když co vím z doslechu, zřejmě záleží na tom, kde přesně se ubytujete a od toho se bude odvíjet Vaše spokojenost.

Pokud se o tamní lokalitě tvrdí, že je to takové moře ve středu Evropy, je to naprostá pravda. Vodě a okolí tam schází „jen“ ta sůl, jinak se jedná o naprosto báječný kraj. Stanování na okraji Balatonu (cca 2 - 50m od vody) vyjde cenově levněji než běžně kempy u nás v republice a to nemluvím o téměř dokonalé čistotě a klidu v okolí (tedy pokud ten klid vyhledáváte).

Jak jsem již výše zmínil, záleží na lokalitě, kam se vydáte. Já mluvím z vlastní zkušenosti o lokalitě Balatonalmádi.

Fotografie místní veřejné pláže a okolí.

 

Nyní již ve zkratce k našemu pobytu:

Na místo jsme dorazili v době jednoho z největších tamních svátků - slavností vína, který je zakončený obrovským ohňostrojem a nočními vyjížďkami na plachetnicích po Balatonu.

 

Ohňostroje na závěr slavností vína.

Během těchto slavností máte možnost okusit mnoho druhů vín z různých vinic (a že jich je).  O několik dnů později následují slavnosti pálenky (v rámci vlastní bezpečnosti jsme se jich nezúčastnili).

Zřejmě nejproblematičtější na celém pobytu byla domluva s místními - většina z tamní starší generace vůbec německy či anglicky neumí, takže se člověk musí opravdu snažit, pokud chce zjistit něco víc. Všeobecně, když už potřebujete mluvit cizím jazykem, preferují vzhledem k počtu německých a rakouských turistů právě „němčinu“.

 

Lehce i těžce se o cestách a pobytech v zahraničí píše. Ať jde o dobrodružné či rekreační pobyty, vždy je nejlepší okusit si tamní atmosféru na vlastní kůži a myslím si, že v poznání části Maďarska nikomu nic nebrání…

Při východu slunce v den odjezdu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Luboš Dufek | středa 31.8.2011 23:15 | karma článku: 7,63 | přečteno: 1473x
  • Další články autora

Luboš Dufek

Dnešní doba pro děti? "Ou nou"

30.10.2014 v 7:49 | Karma: 30,97

Luboš Dufek

Kdepak ty loňské sněhy jsou...?

11.12.2013 v 20:34 | Karma: 5,50

Luboš Dufek

Sbohem Androide...

11.12.2013 v 19:03 | Karma: 10,51

Luboš Dufek

Fotoohlédnutí ze ZOO Jihlava

30.11.2013 v 15:52 | Karma: 10,19