Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvrácenost. Se západní účastí

Těžko si představit v oblasti umění (či spíše „umění“) větší zvrácenost, než soutěž karikatur na téma holocaustu. Něco tak stupidního skutečně existuje.

 

V Íránu. Poprvé se tato soutěž konala v roce 2006, v letošním roce byly vyhlášeny výsledky v pořadí druhé akce tohoto druhu, která má mezinárodní charakter. Je s podivem, že se něčeho tak odporného účastní karikaturisté ze Západu. Nechce se mi věřit, že by jim šlo jen o ten mrzký groš několika tisíc amerických dolarů, což je cena pro vítěze. Vlastně tím hůř: když to není kvůli penězům, tak proč to vlastně dělají? Něco takového můj mozek nikdy nepochopí.

 

Holocaust je jeden z nejděsivější zločinů moderních dějin. Dělat si z něj legraci je samozřejmě možné, ale kdo se k něčemu takovému propůjčí, sám se zařadí tam, kde by slušný člověk nikdy nechtěl být. Mezi lidský odpad. Takový jednotlivec chtě nechtě, byť nepřímo a třeba i nezamýšleně, nicméně dobrovolně vstoupí mezi sympatizanty s architekty a vykonavateli holocaustu. Protože reakce na tuto genocidu nemá jinou alternativu, než tu nejhlubší pietu, jaké jsme jako jednotlivci schopni.

 

V případě zmíněné soutěže navíc platí, že nejde o nic jiného, než o pokračování fanatické nenávisti ajatolláhovského režimu proti Izraeli „jinými prostředky“. Írán izraelský stát neuznává, vyhrožuje mu likvidací, jeho sportovci raději prohrávají kontumačně, než aby na mezinárodních soutěžích poměřovali své síly „se sionisty“, finančně i zbraněmi podporuje protiizraelské teroristy – a soutěží karikatur se snaží zasáhnout židovský národ na jeho lidsky nejcitlivějším místě.

 

Je to ubohé, zvrhlé, hanebné, odporné, neomluvitelné – a pro slušného člověka absolutně nepřijatelné.

 

Přesto někteří karikaturisté ze svobodného světa neodolají pokušení a akce se zúčastní. U nás to byl v minulosti Jiří Srna. Za sebe dodám, že je mi lhostejné, jak své angažmá v tomto zvráceném podniku zdůvodňuje. Tím, že se do soutěže přihlásil, se sám vyloučil ze společnosti slušných lidí se zdravým úsudkem.

 

Francouzský karikaturista „Zeno“ bude mít už nadosmrti na svém morální profilu obrovskou skvrnu, neboť se zúčastnil – a navíc vyhrál. Jeho dílo uvádím níže (obr. 1). Totéž se týká belgického učitele výtvarné výchovy (!), Luca Descheemaekera, který získal za svoji karikaturu (obr. 2) zvláštní cenu. Pozoruhodné je, jak se katolická střední škola, kde karikaturista působí, k této záležitosti staví. Jak ve čtvrtek 11/8 napsal Židovský tiskový a informační servis, redakci serveru Jewish Telegraphic Agency, která školu v této věci kontaktovala, se dostalo od jejího ředitele Paula Vanthournouta odpovědi,  že škola nezaujala k tomuto ocenění žádné stanovisko (the school had no position on the award).

 

A přesně o to jde: strčit hlavu do písku, nic neřešit, nezaujmout stanovisko vůči zlo. Jak to řekl Edmund Burke, zakladatel konzervatismu? „Jediná věc je nezbytná pro triumf zla. Aby dobří lidé nic nedělali.“

 

Právě tak se zachovala střední škola pana ředitele Vanthournouta, pokud jde o účast jejího pedagoga ve zvrácené soutěži. Podobně se v mnoha ohledech chová samotná EU, pokud jde o arabsko-izraelský konflikt. „Nemá stanovisko“ tam, kde by mělo jasně zaznít – a zlo o to víc může bujet dál. (Ve vztahu ke karikatuře belgického učitele: kriticky se řeší bezpečnostní bariéra, nikoli příčiny, které k jejímu vybudování vedly.)

 

Kdyby všichni západní karikaturisté z principu odmítli účast na Íránem pořádané soutěži zlehčující holocaust, ta by sice zrušena nebyla, ale byl to jasný signál, co si o tom svobodný svět myslí. Takto tvůrci ze Západu přispěli k jednomu z dalších triumfů zla. Opět tu máme důkaz, že svět kolem nás víc a víc ztrácí zdravý rozum - a že hodnoty, na nichž je západní civilizace založena, jsou stavěny z nohou na hlavu. Že je to podřezávání si vlastní větve, je nabíledni. 

... obr. 1/První cena za hnus v provedení francouzského karikaturisty Zena. (Zdroj: Nowruziran.wordpress.com.)

... obr. 2/Zvláštní cena pro belgického pana učitele Descheemaekera. Vzpomněl jsem si na Werichova slova: "To je blbý, to se bude líbit." V Íránu určitě, jak patrno. Osobně smysl spojení protiteroristické bariéry, která zachránila bezpočet nevinných životů  s nápisem nad vstupem do koncentráku nechápu - a jsem tomu upřímně rád. V opačném případě bych sám sebe podezříval, že nejsem normální. (Zdroj jako u obrázku výše.)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 12.8.2016 10:55 | karma článku: 28,05 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Homosexualita a vztah katolické a koptské církve

Vypadalo to na velké porozumění. V květnu 2023 zavítal egyptský koptský papež Tawadros II. do Vatikánu, kde ho přijal František, papež římskokatolický.

26.5.2024 v 9:46 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Pásmo Gazy: K situaci kolem přechodu Rafah

Jedním z bodů protiizraelského verdiktu Mezinárodního soudního dvora (ICJ) ze dne 24. května 2024 je požadavek, aby Izrael udržoval otevřený přechod Rafah pro potřeby humanitární pomoci.

25.5.2024 v 11:59 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Mezinárodní soudní dvůr: K nejnovějšímu protiizraelskému verdiktu

Je duben 1945 a ve švýcarské Ženevě zasedá pomyslný Světový soud národů. Na žádost jednoho z asijských spojenců nacistického Německa nařizuje Sovětskému svazu zastavit Berlínskou operaci.

24.5.2024 v 22:12 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Diplomacie: Je čas přemístit ambasádu do Jeruzaléma

Důvodů je víc. Jeden z nich: ve světě se zintenzivnila nechutná protiizraelská kampaň a našeho spojence je nutné viditelně podpořit.

24.5.2024 v 11:41 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

OSN: Pocta politickému zločinci

Kdo jím je? Třeba vysoký představitel státu, který vyzývá k likvidaci státu jiného, navíc mezinárodně uznaného, státu s demokratickým a právním režimem.

23.5.2024 v 22:48 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 16 obětí

26. května 2024  7:20,  aktualizováno  16:20

Sledujeme online Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

První státní návštěva po 24 letech. Macrona přivítali v Německu

26. května 2024  16:14

Francouzský prezident Emmanuel Macron v neděli odpoledne zahájil třídenní návštěvu Německa. Je to...

Damoklův meč jménem NIS2. Dopadne na ajťáky, vadí i mobilním operátorům

26. května 2024  15:38

Evropská směrnice o kyberbezpečnosti (NIS2), kterou má na starosti Národní úřad pro kybernetickou a...

VIDEA TÝDNE: Bitka po finále poháru, let hrůzy a supercela v Litomyšli

26. května 2024  15:12

Fanoušci po finále fotbalového poháru neudrželi nervy na uzdě a vtrhli na hrací plochu, kde došlo k...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 4842
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 828x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal