Zpráva, na kterou jsme čekali aneb Loď uvolněna (Doplněno)

Pozorně jsem sledoval dění kolem kontejnerové lodě Ever Given (která slouží společnosti Evergreen Marine Corporation – to pro české rozumbrady, kteří stále mají problém s názvem lodě a jménem společnosti).

 

Je to nepříjemná nehoda a každý normálně uvažující člověk si nemohl přát nic jiného, než aby plavidlo bylo co nejdříve uvolněno a v kanále byl obnoven normální provoz. Viditelné světlo na konci tunelu se objevilo v pondělí 29/3 dopoledne – a přiznám se, že z každé dobré zprávy mám upřímnou radost.

 

Můžete namítnout, že se mě ta záležitost nikterak netýká. Tedy alespoň ně přímo. Nicméně: mám rád, když svět funguje tak jak má. Týká se to i provozu v Suezském kanálu.

 

Na pondělní zprávy jsem čekal s napětím. Pokud by další remorkéry spolu s tzv. skočným přílivem (28. března byl úplněk – vyvolá maximální vzedmutí hladiny) s lodí nepohnuly, bylo by nutné přistoupit k vyložení části nákladu. A to byla noční můra pro všechny; včetně nás, kdo kdo lidem pracujícím na uvolnění kolosu držíme palce.

 

Hlavním zdrojem informací byl pro mě egyptský server Ahramonline a také web Správy Suezského kanálu. Ten 29/3 hlásil:

 

... obr. 1/Zdroj: Web Správy Suezského kanálu.

 

Loď tedy byla úspěšně uvolněna. Zatím z 80 procent, pokud jde o její pozici. Vyjádřeno v číslech: záď už není 4 metry od západního břehu, ale 102 metrů. Nyní (psáno v 11:00 SELČ) se čeká na 11:30 (egyptského času = SELČ), kdy během silného přílivu by mělo být plavidlo nasměrováno tak, aby bylo schopné pohybu. Pokud se to podaří, zamíří do Hořkých jezer k technické kontrole.

 

Jakmile bude plavidlo „srovnáno“, bude provoz v kanálu obnoven. Lidé, kteří jsou do záchrany zapojeni – včetně šéfa průplavu admirála Rabieho – jsou plni naděje.

 

K tématu se ještě vrátím, zatím nabízím sympatický  FOTOODKAZ,  na němž je patrná uvolněná záď.

 

... obr. 2/Screenshot webu Marinevesseltraffic.com pořízený 29. 3. 2021 kolem 11:00 SELČ. Ukazuje současnou pozici lodě Ever Given posunutou "doprava".

 

AKTUALIZACE

V pondělí 29/3 nabídl server Marinevesseltraffic následující obrázek. Screenshot pořízen v 15:42 SELČ:

 

... obr. 3/Ze závěru je zřejmé, že loď Ever Given byla uvolněna a je tažena k severu - do Hořkých jezer, kde má být provedena kontrola technického stavu. (Zdroj: Marinevesseltraffic.com)

 

V 15:51 egyptského času (15:51 SELČ) potvrdil Ahramonline, že loď byla uvolněna:

 

... obr. 4/Zdroj: Ahramonline.com

 

FOTOODKAZ  jako důkaz./ZDE

 

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 29.3.2021 11:22 | karma článku: 20,73 | přečteno: 730x