Znáte Chacav?

Dostala by se Skalná u Chebu do širšího, svým způsobem světového povědomí, kdyby nebyla spojena se jménem fenomenálního fotbalisty Pavla Nedvěda? Sotva. Něco podobného se nedávno stalo v Budapešti.

 

Slyšeli jste někdy název vesnice Chacav? Nebo jméno oblastní rady Beer Tuvja? Troufnu si tvrdit, že většina z nás ne.

 

Proč se na to ptám?

 

Chacav (v angl. přepisu Hatzav nebo Hatzev) je izraelská vesnice typu mošav (jiná varianta více známých kibuců) patřící do oblastní rady Beer Tuvja nacházející se východně od Ašdodu. Právě zde žije patnáctiletá Šai Horešová. Ona a její dvě stejně mladé sportovní kolegyně – Šir Edriová a Leah Curcusová - se věnují akrobatické gymnastice.

 

Šir a Leah žijí v Rechovotu, který je proti Chacavu bezpochyby známější. Především proto, že je sídlem prestižního Weizmanova vědeckého institutu – Chaim Weizman byl prvním prezidentem Izraele, politikem a vědcem v oboru chemie, mj. je objevitelem syntetické výroby acetonu (1915); v Rechovotu jako prezident žil a je zde i pohřben (1952).

 

Všechny tři dívky se zúčastnily v pořadí druhého mezinárodního podniku akrobatických gymnastů, který na konci září hostilo maďarské hlavní město – Budapest Acro Cup 2018. V kategorii dívčích družstev 12-18 let předvedly sestavu, která všechny ohromila, především ale rozhodčí. Získaly pro Izrael zlatou medaili a za sebou nechaly favoritky z tak silných zemí v této sportovní disciplíně, jakými jsou kontinentální Čína, Ruská federace a Spojené království.

 

Šai Horešová, která podle izraelského serveru Jpost.com vystupuje jako lídr skupiny a díky níž se dostal na mediální výsluní i mošav Chacav, komentovala úspěch v Budapešti slovy:

 

  • Je to nejšťastnější okamžik v mém životě!

 

Inu, v patnácti letech - kdo z nás něco takového dokázal?

 

Snímek z vítězné skladby najdete po kliknutí na  TENTO  FOTOODKAZ.

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 4.10.2018 20:06 | karma článku: 10,74 | přečteno: 184x