Zklamání: Herečka Portmanová odmítla převzít cenu

Začátkem listopadu 2017 jsem na svém blogu psal o tom, že laureátkou ceny Genesis Prize (o které se v jisté nadsázce říká, že je to „židovská nobelovka“) pro rok 2018  je izraelsko-americká herečka Natalie Portmanová.

 

Na tom se nic nemění, leč přesto musíme  po včerejšku (19/4) s lítostí konstatovat, že všechno je jinak.

 

Nejprve ale několik slov na vysvětlenou. Součástí ceny je finanční částka milion dolarů, která je určena na pomoc potřebným. Například loňský laureát, sochař Anish Kapoor, se rozhodl věnovat tento obnos na pomoc syrským uprchlíkům. Zajímavé je – a jak uvidíme, má to souvislost i s letošní ceremonií -, že už v roce 2017 byla slavnost udílení ceny zrušena, neboť (jak 4. května 2017 referoval portál Židovský tiskový a informačním servis):

 

  • Podle organizátorů byl momentem, kdy se rozhodli slavnostní udílení ceny zrušit, chemický útok v Sýrii ze dne 4. dubna a následující bombové útoky na autobusy, které měly evakuovat uprchlíky.

 

Jak aktuální, chtělo by se říci.

 

Cena se uděluje od roku 2014, jejími dalšími držiteli jsou

 

  • Michael Bloomberg, někdejší starosta New Yorku (2014)
  • herec Michael Douglas (2015)
  • houslový virtuos Jicchak Perlman (2016)

 

Natalie Portmanová („izraelsko-americká Monika Absolonová“) se měla stát první ženou poctěnou touto cenou. Jeruzalémská rodačka, herečka a absolventka Harvardu, má americké i izraelské občanství, působí mimo svou rodnou zemi (LA, Paříž). Hrála nejen ve Star Wars, ale také v Černé labuti (USA, 2010) nebo ve snímku Jackie (USA, 2016), v němž ztvárnila manželku prezidenta JFK. Vedle toho se věnuje sociálním a charitativním aktivitám (práva zvířat, boj proti chudobě aj.) - a také proto byla oceněna.

 

Ovšem 19. dubna, shodou okolností v den, kdy si celý Izrael připomínal 70. výročí svého vzniku, přišla jako blesk z čistého nebe zpráva, že Portmanová zrušila účast na ceremonii v Jeruzalémě, kde ji měla být 28. června cena Genesis udělena.

 

Šokující zpráva na facebookovém profilu ceny:

 

 

Důvody, které Portmanová uvedla, nejsou příliš konkrétní, leč daly by se vytušit. Herečka uvedla, že

 

  • ... nedávné události v Izraeli pro ni byly extrémně znepokojivé, že by se necítila dobře, kdyby se zúčastnila jakýchkoli veřejných událostí v Izraeli a že se nemůže bez výčitek svědomí připojit ani k připravované ceremonii.

 

Bez její přítomnosti nemá ovšem celá akce smysl, a tak byla slavnost  v Jeruzalémě zrušena.

 

Nadace na svém webu ke vzniklé situaci kromě jiného uvedla, že

 

  • ... respektuje její (Portmanové – LS) právo veřejně nesouhlasit s politikou izraelské vlády. „Jsme však velmi zarmouceni, že se z politických důvodů rozhodla nezúčastnit  ceremoniálu Genesis Prize v Jeruzalémě. Obáváme se, že rozhodnutí paní Portmanové způsobí, že naše filantropická iniciativa bude zpolitizována, což je přesně to, čemu jsme se v uplynulých pěti letech snažili vyhnout.“

 

Jak patrno, Natalii Portmanové se podařilo vylít s vaničkou i dítě. Poměrně častý jev u aktivistů, kteří pro stromy přehlédnou celý les.

 

... Natalie Portmanová. (Zdroj: CC-BY-3.0/Autor: Georges Biard)

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 20.4.2018 9:28 | karma článku: 20,69 | přečteno: 672x