Zbytečně silná slova

V předvolebních kampaních slyšíme od kandidátů ledacos. Všude na světě. Rozumní lidé to neberou vážně, protože „řeči se vedou a voda teče“. Jsou ale témata, kterým by snad bylo lepší se vyhnout.

 

Jedním z nich je zpochybňování víry a vztahu k Bohu jednoho kandidáta druhým. Ano, to už jsme ve Spojených státech. Volební úterý 3. listopadu se blíží – a občas je to hodně znát.

 

Abych snad nevytvořil dojem, že je to jinak: jsem přítelem Spojených států a při US prezidentských volbách podporuji na dálku celý život kandidáty Republikánské strany. Letos tedy Donalda Trumpa proti Joeu Bidenovi.

 

Obecně je můj příklon k republikánům dán mojí politickou orientací a politickými preferencemi. Totéž platí o vztahu k oběma letošním kandidátům. Zde hraje klíčovou roli vztah jednoho a druhého k Izraeli. Že by Biden byl víc proizraelský než Trump, to snad ani nejde.

 

Mnozí by jistě nabídli další důvody, proč Trump ano a Biden ne.

 

Co mě však nemile překvapilo: Trumpův výpad proti Bidenovi ve věci jeho vztahu k Bohu. Prezidentova slova zaznamenal bezpočet médií, za všechny vyberme americký politický portál The Hill:

 

... 6. 8. 2020. Nadpis článku zveřejněného na serveru The Hill.

 

Trump ve čtvrtek 6/8 na letišti v Clevelandu svým příznivcům o Bidenovi řekl:

 

  • Vezme vám vaše zbraně, vezme vám Druhý dodatek (ústavy o právu nosit zbraň – LS). Žádné náboženství, nic. Uráží Bibli, uráží Boha. Je proti Bohu. Je proti zbraním, Je proti (našemu druhu - LS) energie.

 

Bidenův tým se ovšem ohradil, neboť kandidát demokratů není o nic méně věřícím křesťanem než kandidát republikánů. Denominaci nechme stranou.

 

Mluvčí Bidenovy kampaně Andrew Bates k tomu sdělil:

 

  • Víra Joea Bidena je jádrem toho, kým je; on prožil celý život důstojně a jeho víra byla zdrojem síly a útěchy v časech nesmírných útrap (jeho první žena Neilia a jednoroční dcera Naomi zahynuly při dopravní nehodě – LS).

 

Vskutku nepůsobí dobře a sotva něčemu pozitivnímu může prospět, když jeden věřící politik napadá druhého věřícího politika, že je „proti Bohu“. Příliš silná slova. A především zbytečná. Nechť politici vedou polemiku na „pozemská“ témata, ale co je Božího, lepší je ponechat samotnému Bohu.

 

... ilustrační foto k US volbám. (Pixabay)

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 8.8.2020 16:12 | karma článku: 9,60 | přečteno: 439x