Zázrak na OH: Potřásl si rukou – a přežil to

Olympijský mužský basketbal, ve skupině A hrají kromě USA a Francie také ČR a Írán. Oba posledně jmenované celky se střetly 25. července. Češi vyhráli 84:78. Duel měl ale ještě jeden aspekt.

 

Hlavním koučem české reprezentace je Ronen Ginzburg. Rodák z Tel Avivu, Izraelec. Od roku 2020 má také občanství ČR, ale tím nepřestal být Izraelcem. Což je z pohledu Íránu, Izrael fanaticky nenávidějícího, něco jako cejch od samotného ďábla.

 

Ginzburg se ještě před olympiádou nechal slyšet, že v Japonsku hodlá udělat to, co je naprosto normální a dělají to všichni: potřást si s trenérem soupeře Mehranem Šahintabem  rukou. Sám byl zvědav – a celý sportovní Izrael s ním – jak se íránský kouč zachová (či bude nucen zachovat). Vzpomeňme na předchozí excesy íránských sportovců, kteří byli raději ochotni vzdát se úspěchu, třeba i medaile, než aby soutěžili se „sionisty“.

 

Ve vzduchu visela otázka, jestli totální bojkot Izraele ze strany teheránského režimu se bude týkat také podání ruky.

 

(Na tomto místě bych chtěl upozornit mudrlanty v internetových diskusích, že výše uvedené není projevem hnidopišství jednoho českého blogera, nýbrž jde o poměrně široce sledované téma v izraelském mediálním prostoru.)

 

Jak všichni, kdo olympiádu sledují vědí, s podáním ruky dopadl Ginsburg lépe než bronzový izraelský judista Or Sasson na OH v Riu 2016, kde po zápase nabídl ruku poraženému egyptskému soupeři El Šehabymu – ten se ale odvrátil a podanou ruku odmítl.

 

Íránský kouč ruku izraelského kolegy přijal – a kupodivu se mu nic nestalo. Přežil to, do pekel se nepropadl, nevzal ho ďas. Zázrak.  Pro úplnost dodejme, že s Ginzburgem si po skončení zápasu potřásli pravicí i ostatní členové realizačního týmu Íránu.

 

Jistě z obsahu tohoto příspěvku cítíme, že se zde radujeme z něčeho, co by mělo být naprosto samozřejmé. Vůbec by nebylo nutné takový článek zveřejnit, kdyby všichni nechali své nepřátelství, nenávist, zaujatost a fanatismus před branami olympiády a alespoň po dobu konání her se chovali normálně – v souladu s pravidly podniku, jehož jsou dobrovolnými účastníky.

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 25.7.2021 9:35 | karma článku: 28,92 | přečteno: 834x