Začnete u politiky – a skončíte v posteli

Politolog Roman Joch napsal na svém Twitteru, co považuje za nejhorší britský příspěvek světu: rezignaci na kolonialismus a imperialismus. Neboť „země, jež byly koloniemi britského imperia, vyhrály v loterii života.“

 

A stručně (na Twitteru to ani jinak nejde) vysvětluje proč:

 

  • Lepší než arabsko-asijsko-africko domorodé tyranie, je vláda britských gentlemanů. Alespoň tam pak není kanibalismus.

 

Na tento post zareagoval Jakub Szántó, žurnalista České televize. S Romanem Jochem ovšem nepolemizuje, zato s těmi, kdo soudí, že to nejhorší z britských ostrovů je poezie Jenningsové či muzika kapely Oasis:

 

 

Nevím, jestli je to britský vynález, ale pokud ano, pak se velice dobře ujal i v zemích, které Britové přímo či nepřímo v minulosti ovládali. Jednou z nich je Egypt.

 

Jako častý návštěvník tohoto arabského státu jsem byl se stylem stlaní konfrontován v každém hotelu. Prostěradlo, pod nímž se spí, pokud v horkém období neležíte na posteli nepřikryti, je zastlané pod matraci (obr. 1 – černá šipka) a pokud byste chtěli dodržet tamní systém, musíte se nasoukat v místě modré šipky pod něj – a pak máte opravdu nohy „přišpendlené“ k lůžku. Takto se spát samozřejmě nedá čili pokud máte potřebu se přikrýt, musíte si počínat tak, jak v další reakci na post Jakuba Szántó uvádí jeho televizní kolega Michal Kubal:

 

 

V Egyptě pouze s tím rozdílem, že místo pokojských pracují toliko pokojští – vesměs mladí muži, kteří si počínají podobně jako pokojské jinde ve světě, kde uplatňují „britské“ stlaní. Někdy se člověk přikryje nikoli kvůli zimě (ta hrozí jedině z klimatizace), ale třeba kvůli mouchám či komárům, pokud odpuzovače nefungují tak, jak tvrdí reklama. Jinak ale platí to, co napsal Michal Kubal. Po odchodu na pláž necháme přikrývací prostěradla vytažená zpod matrací volně na lůžku a když se vrátíme na oběd, jsou opět pečlivě a „na pevno“ zasunutá pod matraci. Profesionální, leč sisyfovská  práce.

 

Je pravda, že mě nikdy nenapadlo zmiňovat se o této záležitosti na internetu, neboť ji považuji za zcela podružnou a bezproblémovou. Je to tak trochu jako při výkonu mužské cystoskopie na urologii.

 

Když pan doktor zavedl tubus a ptal se mě na pocity, pravil jsem, že trochu stahuji.

 

Odpověď: „Vy stahujete, já roztahuji.“

 

Stejně tak v hotelech: my spací prostěradlo uvolňujeme, oni (pokojští) ho pod matraci pracně zastýlají. Je to den co den se opakující rituál.

 

Že platí „jiný kraj, jiný mrav“, rozumí se samo sebou. Dnes jsme si ale ukázali, jak to v životě chodí. Začnete u politiky – a skončíte v posteli ...

... obr. 1/Po "britsku" zastlané prostěradlo na lůžku v hotelu Future Dream Lagoon v jižní části rudomořského pobřeží Egypta. Foto: Autor článku.

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 3.2.2019 8:00 | karma článku: 17,39 | přečteno: 473x