Za obraz do kriminálu. (Pozn.: Za namalování, ne za krádež!)

Zehra Doganová je v Turecku narozená (*1989) kurdská malířka, novinářka a redaktorka Erdoganovým režimem zakázané feministické zpravodajské agentury JINHA.

 

Patří k těm ženám, které poznaly „slasti“ tureckého kriminálu. Za co? Namalovala obraz. Ano, namalovala obraz, který se vrchnosti nelíbil. Protože na něm umělecky ztvárnila pravdu.

 

Celá ta absurdní tragikomedie má svůj původ v tureckém pohraničním městě Nusaybin (viz obr. 1). Leží na jihovýchodě země, na druhé straně hranice, v Sýrii, se nachází město Kámišlí.

 

V roce 2016 se Zehra do tohoto města přemístila, aby pro agenturu JINHA reportovala o tamním dění: turecká armáda v té době vedla protiteroristickou operaci namířenou proti organizaci PKK. Ve městě platil zákaz vycházení; Zehra pořídila snímek z okna (fotoodkaz 1) a pak jako malířka vytvořila podle něj obraz (fotoodkaz 2).

 

Turecký režim a jeho justiční mašinerie vyhodnotily dílo jako teroristickou propagandu a odsoudily ji na dva roky a téměř deset měsíců ztráty svobody. Z vězení byla propuštěna letos (2019) v únoru.

 

Abychom ale byli objektivní: u soudu jí přitížilo také její novinářské angažmá, obvinění z členství v teroristické organizaci (PKK) musel ale soud zrušit. Pomstil se tedy za obraz. Orgánům činným v trestním řízení nejvíc vadily turecké vlajky na rozbořených budovách. Zehra tehdy argumentovala, že ty vlajky tam umístili oni (nejspíš armáda), jak je ze snímku zřejmé, a že ona je tam svévolně nepřimalovala. Jen umělecky zobrazila realitu. Nic platný jí ale tento logický argument nebyl.

 

Z hlediska ani ne vyššího, ale obecného mravního principu je Zehra další nevinnou obětí Erdoganova režimu. Kolik takových v tureckých žalářích úpí? Stovky? Tisíce? Desetitisíce?

... obr. 1/Červeně označené místo u hranic, kde se nachází město  Nusaybin. (Podklad: Google Maps)

 

Fotoodkaz 1 : Nusaybin (snímek jako předloha pro Zehřin obraz) - Klikněte   ZDE

 

Fotoodkaz 2: Stejný Nusaybin v uměleckém ztvárnění Zehry Doganové – Klikněte   ZDE

 

Fotoodkaz 3: Zehra Doganová obklopena svými obrazy – Klikněte  ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 22.10.2019 10:55 | karma článku: 18,55 | přečteno: 501x