Za objetí vyloučení ze studia: Jak to dopadlo

Čtrnáctého ledna jsem psal o neuvěřitelném příběhu, který se stal na jedné egyptské univerzitě. Tedy přesněji: neuvěřitelné je to, co následovalo po jednom docela obyčejném vyznání lásky.

 

Telegraficky: v kampusu Mansourské univerzity na severu Egypta student poklekl s pugetem květin před jinou studentkou, zřejmě ji požádal o roku, pak dívku objal, zvedl ze země a v láskyplném sevření se s ní otočil kolem své osy.

 

Byla to spontánní akce trvající několik desítek sekund. Problém nastal, když se záznam dostal díky natočení na smart mobil na YouTube.

 

Pro úplnost dodejme, že dívka studovala na mansourské pobočce Univerzity Al Azhar, která je spojena s mešitou Al Azhar, tedy duchovním centrem sunnitského islámu.

 

Bdělí a ostražití strážci morálky ve vedení obou univerzit začali okamžitě konat. Zatímco dívka měla být z vysoké školy nekompromisně vyhozena, student, který byl v celé záležitosti z logiky věci tím aktivnějším, byl ze studia vyloučen na dva roky.

 

V úterý 15/1 přinesl server Ahramonline zprávu, že trest byl oběma studentům zmírněn, ovšem až poté, co se touto bezvýznamnou prkotinou zabývaly vysoké osobnosti egyptského politického a náboženského života. Velký imám mešity Al Azhar Ahmed El Tayeb vyzval univerzitu k přehodnocení verdiktu o vyloučení studentky a ministr vyššího školství Khaled Abdel Ghaffar snížil trest pro studenta – místo vyloučení na dva roky pouze na rok jeden. Dívka má více štěstí: vyloučena nebude, ale musela se kát a slíbit, že bude dodržovat hodnoty studentské a společenské etiky.

 

Zvláštní svět, v němž musí tak vysocí představitelé řešit nevinné objetí dvou mladých lidí, kteří se mají rádi. Ostatně Ahmed El Tayeb, když žádal univerzitu o milosrdenství, neopomněl zdůraznit, že takový „incident“ je nepřijatelný a porušuje tradice náboženského společenství a tradice Východu (… violating the community's religious and Eastern traditions).

 

Ano, v tom je mezi námi rozdíl. My na Západě vnímáme tyto věci zásadně jinak. A nejen tyto záležitosti.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 16.1.2019 8:00 | karma článku: 27,57 | přečteno: 750x