Z metropole 21. století

Dnes (14/7) bude v hlavním městě na tři roky uzavřena jedna z klíčových komunikací přivádějících dopravu z dálnice č. 1 do centra města. Důvodem je zahájení prací na obřím projektu, který změní tvář navazující části metropole.

 

Kdyby se tyto věty týkaly Prahy, motoristům by nejspíš naskakovaly pupínky. Týkají se ovšem Jeruzaléma – a motoristům tam naskakují pupínky právě tak. Čeká je totiž dopravní chaos v už tak auty přeplněném hlavním městě.

 

Konkrétně jde o uzavření bulváru prezidenta Šazara, což je jedna z hlavních příjezdových tepen z dálnice č. 1 spojující Tel Aviv s Jeruzalémem. Stopku bude mít veškerá soukromá doprava, veřejné se omezení netýká. I tak to bude pro řidiče test trpělivosti.

 

Důvodem je realizace další části projektu Jerusalem Gateway – obchodního centra zahrnujícího 13 výškových budou a multifunkční dopravní terminál, jehož součástí budou stanice vysokorychlostní železnice, dvoukolejné tramvaje, napojení na centrální autobusové nádraží a komunikace pro cyklisty. Práci zde najede na 60 tisíc lidí. Projekt nabídne na 2 tisíce hotelových pokojů a aktivní a příjemný prostor plný života.

 

Tato část Jeruzaléma - na severozápadě -  tedy po dokončení projektu urbanisticky zmodernizuje. Společnost Apple zde plánuje vybudovat digitální knihovnu, údajně první na světě, a na místě vznikne také největší kongresové centrum na Blízkém východě.

 

O tom, co je to Jerusalem Gateway informuje v následujícím videoklipu na YouTube bývalý jeruzalémský starosta Nir Barkat. Věnujte mu něco málo přes dvě minuty a budete když ne vědět, tak vidět víc.

VIDEO

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 14.7.2019 8:50 | karma článku: 10,39 | přečteno: 526x