Z blogu B. O.

• Pan Břetislav Olšer publikoval dnes (22/7) ráno další ze svých analytických článků týkajících se nejen Ukrajiny a tamních „fašistů“, ale „paprskovitě“ i dalších krizových oblastí na naší planetě.

Svůj text opatřil nápisem začínajícím slovy „V Iráku lhali o zbraních hromadného ničení … .“

 

Platí obecné pravidlo, že když někdo obviňuje někoho ze lhaní, neměl by sám lhát. Stejně jako by šéf ligy proti nikotinu neměl během veřejných kampaní proti kouření stát u mikrofonu se zapálenou cigaretou.

 

Nemám tolik času, abych se podrobně vyjádřil ke všemu, co pan Břetislav ve svém nejnovějším pojednání uvedl – a tady se musím opravit: v materiálu ani ne tak analytickém, jak jsem uvedl v úvodu, jako spíše propagandisticko-demagogickém.

 

Ať tak či onak, jako člověka věnujícího mimořádnou pozornost Blízkému východu mě zaujala tato pasáž článku:

Tolik nepřesností, ba nepravd (či chcete-li lží) v jedné větě, toť úctyhodná bilance. Takže popořádku:

 

  • Muhammada Muhammada Mursího Issu Al-Ajáta nepřivedly k moci USA, ale prezidentem se stal po vítězství (ve 2. kole těsném) v demokratických volbách. Jelikož v Egyptě mají přímou volbu, dostal se k moci z vůle lidu, nikoli americké administrativy;
  • pokud měla americká administrativa s něčím problém, pak s Mursího sesazením v rámci revoluce z 30. června, neboť se jednalo o politika zvoleného v demokratickém procesu;
  • je proto zjevným a logickým nesmyslem tvrdit, že ho USA nechaly pro spolupráci s Hamasem odsoudit k trestu smrti;
  • soud s Mursím, jak známo, stále probíhá a tudíž neskončil: tvrdit proto, že ho USA nechaly odsoudit k trestu smrti je lež. Pokud k absolutnímu trestu bude odsouzen, pak nikoli z rozhodnutí americké administrativy, ale egyptské justice.

 

Závěr: Pokud i další pasáže článku pana Břetislava obsahují podobné nesmysly a nepravdy, lze se oprávněně domnívat, že jeho článek nemá valnou argumentační hodnotu. Nicméně jako materiál propagandisticko-demagogický bude jistě náležitě oceněn členy autorova fanklubu.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 22.7.2014 8:39 | karma článku: 21,06 | přečteno: 683x