Vzpomínka na Billyho Grahama

Patřil k nejvýznamnějším evangelistům naší doby. Dožil se požehnaného věku 99 let. S jeho skonem definitivně odchází cosi, co patřilo k době našeho mládí.

 

Billy Graham byl tím, ke komu mladí prosteantští (evangelikální) křesťané v době, kdy jsem sám byl mlád, vzhlíželi s úctou a obdivem. Spatřit tohoto muže víry bylo snem každého z nás.

 

Napoprvé se to nepodařilo. Psal se rok 1969. Mně bylo třináct a se čtyřmi dospělými jsem měl tu čest cestovat autem ze západních Čech do Prahy. Na Billyho Grahama, jak jsme tehdy říkali.

 

Když jsme přišli k evangelickému kostelu U Salvátora nedaleko Staroměstského náměstí, čekalo nás u vchodu nepříjemné oznámení:

 

  • NÁVŠTĚVA BILLY GRAHAMA ODLOŽENA NA NEURČITO.

 

Zklamání? Jistě.

 

„Neurčito“ trvalo třináct let. Do Československa přijel v roce 1982 – a ani tehdy jsem v Praze nechyběl. Byl to jedinečný duchovní zážitek – srovnatelný zřejmě s tím, když se upřímně věřící katolík osobně zúčastní mše celebrované papežem.

 

Ano, čím je pro katolické křesťany papež, tím byl pro evangelikální křesťany Billy Graham (to uvádím proto, abych učinil srozumitelnějším jeho význam). Billy Graham patřil k baptistické denominaci, byl členem křesťanského společenství Jižní baptistická konvence. Billy Graham cestoval po Americe, cestoval po světě a dělal to, co zakladatelé křesťanské církve, první apoštolové – kázal evangelium, dobrou novinu o spasení v Ježíši Kristu.

 

Založil evangelizační asociaci Billy Graham Evangelistic Association (BGEA), světoznámým na Západě se stal jeho někdejší náboženský rozhlasový program The Hour of Decision (Hodina rozhodnutí). Mnozí z nás, kdo jsme na krátkých vlnách sledovali protestantské zahraniční stanice, měli jsme možnost v jejich programech slyšet i tuto relaci.

 

Odešel požehnaný muž, který ve službě evangelia byl užitečný milionům. Lidé jako on nemohou být zapomenuti.

 

Na webu BGEA je sedmiminutový záznam jeho vystoupení v Praze i s českým překladem. Máte-li zájem vzpomenout na Billy Grahama, anebo se s ním možná teprve seznámit, tady je odkaz:

 

https://billygraham.org/audio/channels-of-blessing-in-czechoslovakia/

... 21. únor 2018. Web asociace BGEA oznamuje, že zemřel Billy Graham.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 21.2.2018 18:30 | karma článku: 16,51 | přečteno: 471x