Volby na Slovensku: Několik postřehů

Sčítání výsledků slovenských voleb jsem sledoval především na slovenských serverech, Českou televizi jsem vůbec nezapnul. Později jsem se dozvěděl, že snad zprvu nepokrytě fandila Progresivnímu Slovensku.

 

Proč? Proto, že této straně exit pool přisoudil vítězství? Sotva začalo sčítání hlasů? Neuvěřitelné! (Doufám, že v tom nebyly sympatie politické, pak by nad nezávislostí České televize visel velký otazník.)

 

Ale nebyla to jenom ČT. Osm minut před nedělní půlnocí psal server českých Hospodářských novin: „Slovenští liberálové míří k vítězství ve slovenských volbách. Jednání o nové vládě ale budou těžká“. Opravdu slovenští liberálové? Na základě čeho? Stejná písnička. Přečtěme si první odstavec článku v HN: „První obří jásot se ve volební centrále strany Progresivní Slovensko ozval, když exit poll, tedy odhad výsledků založený na průzkumu, když se mimo parlament ocitla Slovenská národní strana, potenciální partner Roberta Fica a jeho Směru. A dav zabouřil, když moderátor oznámil, že Progresivní Slovensko podle tohoto průzkumu ve volbách vítězí.“

 

Jaká pošetilost. Medvěd běhá po lese a my ho už porcujeme. Vždyť moratorium na „volební čísla“ skončilo teprve ve 22:45 hod. Ani jedna z těchto dvou předpovědí se neukázala jako pravdivá. Progresivní Slovensko nevyhrálo, SNS má v Národní radě 10 zástupců. Napadlo mě v té chvíli, je to nadsázka, jestli by se neměly exit pools zakázat, když šíří ve veřejnosti takovéto bludy. A matou lidi, novináře i zainteresované aktivisty. A s nimi i politiky, alespoň některé.

 

Kouzlo demokracie tkví v tom, že na základě vůle lidu jsou nuceni usednout k jednacímu stolu i ti, kdo se před volbami „vůbec nemuseli“. Zejména v poměrovém systému. Peter Pellegrini (HLAS-SD) řekl, že ze všeho nejhorší by byl pat. Byl by nejhorší, ale nenastal. Vítěznému Ficovi (42 mandátů), pakliže se domluví s Pellegrinim (27) – a chce-li vládnout, domluvit se s ním prostě musí -, zbude přibrat jednoho menšího koaličního partnera a vejde do Letního arcibiskupského paláce v Bratislavě (sídlo vlády) hlavním vchodem. Asi nejbližším spojencem je Slovenská národní strana (10 mandátů, celkem 79, minimální nadpoloviční většina je 76 zákonodárců), méně přirozeným partnerem by bylo konzervativní pravicové KDH (12). Teoreticky by tedy sestavení koalice nemělo představovat zásadnější problém, zejména na levicovém půdorysu SMER+HLAS+SNS.

 

Šimečkovo Progresivní Slovensko (32) je v podstatě bez šancí. Aby se mu podařilo zabránit vstupu Fica a spol. do bývalého paláce ostřihomských arcibiskupů, musel by přesvědčit HLAS, aby s ním vstoupil do koalice s formací OLANO (16), KDH a STRANOU Svoboda a Solidarita (11). Bez Pellegriniho má Šimečka pouze 71 mandátů, s ním ovšem snových 98! Jak by na takovou nabídku Pellegrini zareagoval? Je mu bližší „Ficova košile“ než „Šimečkův kabát“? Anebo mu Šimečka nabídne ještě lákavější „košili“ – premiérské křeslo v protificovské koalici? To všechno se dozvíme během nedlouhé doby.

 

Nemusí se nám výsledek voleb a osobnosti, které se dostaly (nově či znovu) na vrchol, nikterak zamlouvat, můžeme si o nich myslet cokoli, ale jako demokraté musíme uznat – je to vůle voličů. Už kvůli respektu k těm, kdo přišli k urnám, bych od čtyř nejvyšších ústavních činitelů ČR očekával menší odstup a ne tak formalistická první povolební vyjádření.

 

Začnu dámou. Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně PS. Slovensku přeje „sestavení vlády, která se přihlásí k euroatlantickému směru zahraniční politiky a dokáže uklidnit polarizovanou společnost“. Gratulace vítězi: žádná.

 

Prezident Petr Pavel uvedl, že vůli občanů je třeba respektovat a až povolební jednání ukážou, jakou cestou se Slovensko vydá. Pravda pravdoucí, leč gratulace vítězi: žádná.

 

Šéf Senátu Miloš Vystrčil: „Respekt k vítězi patří k demokracii stejně jako respekt k nalezení vládní většiny. Slovensko je náš nejbližší partner a věřím, že bude pro nás i zdrojem poučení. Pro budoucnost Česka to považuji za zásadní.“ Respekt k vítězi deklarován alespoň tou nejobecnější formou, konkrétní gratulace Ficovi opět chybí.

 

Nakonec premiér Petr Fiala: „Sledoval jsem výsledky slovenských voleb a přeji Slovákům, ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády. Věřím, že budeme na vládní úrovni nadále úzce spolupracovat ku prospěchu obou našich zemí.“ Opět chladné, neosobní. Blahopřání Ficovi, jeho velice pravděpodobnému partnerovi na úrovni šéfů vlád: chybí.

 

Na to, že Slováci jsou bratrský národ a jejich republika státem nám ze všech nejbližším si myslím, že kdyby se alespoň jeden z tohoto kvarteta vyjádřil o něco méně rezervovaně, chyby by se určitě nedopustil. A to píšu jako člověk, který kdyby mohl na Slovensku volit, strany SMĚR ani HLAS by jako pravicový konzervativec nikdy nepodpořil. Počínat si velkoryse považuji navzdory tomu za státnicky moudré, protože excelentní česko – slovenské vztahy jsou hodnotou, kterou je zapotřebí úzkostlivě chránit a rozvíjet.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 1.10.2023 20:07 | karma článku: 0 | přečteno: 47x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Průzkum: Podporují palestinští Arabové teror?

Obecně platí, že podpora nacistů ze strany sudetských Němců byla po Mnichovské dohodě značná, ne-li masová. Jaká je ale podpora Hamasu ze strany palestinských Arabů?

15.6.2024 v 11:25 | Karma: 0 | Přečteno: 3x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Válka Izraele proti teroru: Na co se poněkud zapomíná

Ačkoli nepřátelé útočí na Izrael doslova ze všech světových stran, největší pozornost poutá – z pochopitelných důvodů – válka v Pásmu Gazy.

14.6.2024 v 23:50 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Vztahy Hamas - Rusko: Čiň čertu dobře...

V pátek 19. ledna 2024 navštívila Moskvu delegace palestinské teroristické organizace Hamas. Jednal s ní vysoký představitel ruského ministerstva zahraničí, náměstek ministra Bogdanov.

12.6.2024 v 11:41 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Konflikt podle Hamasu

Izrael měl v zásadě dvě možnosti, jak zareagovat na 7. říjen 2023. Buď obrannou válkou, nebo rezignací. Zvolil obrannou válku.

7.6.2024 v 9:55 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Názory syna spoluzakladatele Hamasu

V pondělí 3. června 2024 se konala v New Yorku výroční konference izraelských novin The Jerusalem Post.

6.6.2024 v 22:09 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Začíná mírová konference o Ukrajině, Harrisová oznámila další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  14:52

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Prezident Pellegrini nastoupil do úřadu. Složil slib před národem

15. června 2024,  aktualizováno  14:44

Vítěz dubnových prezidentských voleb na Slovensku Peter Pellegrini se ujal úřadu.Krátce po...

Lidé si v Lidicích pietní vzpomínkou připomněli 82. výročí vyhlazení obce

15. června 2024  11:55,  aktualizováno  14:30

Lidé si v sobotu v Lidicích pietní vzpomínkou připomněli 82. výročí vyhlazení obce nacisty. Program...

Budeme se snažit být vidět, řekl Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30

Piráti budou muset dojednat a představit změny, které povedou ke změnám struktury ve vedení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4860
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 825x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium, od května 2024 přejmenovaném na Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal