V Turecku jako v Egyptě

Ačkoli se oba režimy nemají v lásce (asi hlavním důvodem jsou Erdoganovy sympatie vůči Muslimskému bratrstvu a tudíž odpor k Sisimu jakožto pučistovi), jedno mají společné. Nebo alespoň podobné.  

 

Je to nepříznivý vývoj v oblasti cestovního ruchu.

 

O tom egyptském píšu na svém blogu poměrně často. Jak se ale vyvíjí situace v Turecku, které je podstatně víc postiženo terorem?

 

Vhled do této záležitosti přinesl v sobotu (7/1) pozdě večer izraelský server Ynetnews. Hned v úvodu článku  Turkey's tourism takes big hit after extremist attacks se ozývá ponurý tón:

 

Kdysi rušný Grand Bazaar v Istanbulu je překvapivě tichý. Obchody a restaurace v supermoderní Istiklal Street jsou prakticky bez zahraničních zákazníků a hotely v luxusní čtvrti Nisantasi jsou téměř opuštěné.

 

Příčina je známá. Rok 2016 byl pro Turecko kritický. Bombové útoky, pokus o státní převrat. Odliv Rusů po sestřelení jejich vojenského letadla. V tom je podobnost s Egyptem asi největší. Tam také přestali jezdit Rusové, když na Sinaji spadl jejich stroj s turisty vracejícími se z Šarm aš Šajchu. Nespadl ovšem sám od sebe, ale po výbuchu nálože, k čemuž se přihlásila tamní filiálka Islámského státu.

 

Server Ynetnews přináší ve svém článku několik důležitých čísel. Z nich je zřejmé, jaký vliv měly neblahé události loňského roku na cestovní ruch. Seznamme se:

 

  • rok 2000 … počet turistů 10,5 milionu
  • rok 2015 … vzestup na 36,2 milionu, což učinilo z Turecka šestou nejnavštěvovanější destinaci světa
  • pak přišel rok 2016 a nabídl toto srovnání:
  • v období leden až listopad 2015 přijelo do Turecka 34,8 milionu turistů
  • v období leden až listopad 2016 jich bylo 24 milionů, což je pokles o 31 procent

 

Další  zajímavý údaj, který Ynenews publikoval: turisty z Ameriky a Evropy nahrazují návštěvníci z arabských zemí. Dodejme, že tuto skutečnost potvrzuje i krvavá statistika týkající se novoročního masakru v istanbulském klubu Reina: z 39 obětí bylo nejméně 23 z arabských zemí.

 

Včera bylo včera, dnes je dnes – a co zítra? Pozítří. V sezoně? Co bude dál? Nikdo neví. Jsme na začátku roku a máme jedinou jistotu. Že svět kolem nás je až příliš nevyzpytatelný.

OBRAZOVÁ ČÁST

Nejprve dva grafy pro srovnání, které publikoval web Tradingeconomics.com. Z nich je na první pohled zjevný neblahý trend v cestovním ruchu Egypta a Turecka:

... EGYPT: Červená šipka ukazuje propad návštěvníků po teroristickém útoku na ruské charterové letadlo letící ze sinajského Šarmu. Stalo se na konci října 2015. Od té doby navštěvuje Egypt zhruba o polovinu méně turistů než předtím.

... TURECKO:  Zelená šipka ukazuje na propad v počtu návštěvníků země v porovnání s předchozími sezonami. Obě turisticky populární destinace se tak potýkaly loni se stejným problémem.

 

... věhlasný istanbulský krytý Grand Bazaar. (Zdroj: Web ATW80)

 

... turisty oblíbená a dříve hojně navštěvovaná  istanbulská třída Istiklal Caddesi. (Zdroj: Web  Istanbul Tour Studio)

 

... istanbulské luxusní nákupní středisko City´s Nisantasi Shopping Center. (Zdroj: You Tube)

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 8.1.2017 9:15 | karma článku: 15,61 | přečteno: 527x