V Egyptě se opět objevil žralok

Tentokrát v Šarm aš Šajchu, což je ovšem široký pojem. Konkrétně jde o oblast  Ras Nasrani; jde o  destinaci v těsném sousedství  šarmského mezinárodního letiště.

Turisté v minulém týdnu zásobili internet snímky a videozávěry, z nichž je zřejmé, že se snaží žraloka nahánět a přiblížit se k němu. Dokonce byly zaznamenány pokusy zvířete se dotknout. Když se obrázky dostaly k egyptským úřadům, vydalo káhirské ministerstvo životního prostředí důrazné varování. Podobné akce jsou nanejvýš nebezpečné a mohou vyprovokovat žraloka k útoku.

 

Jde totiž o extrémně nebezpečný druh žraloka dlouhoploutvého (angl. Oceanic Whitetip Shark). Pokusy amatérských potápěčů a rekreantů o kontakt s tímto tvorem považovaným za agresivního je možné hodnotit jako čirou pošetilost. Ministerstvo uvádí jasně: Jakékoli provokativní akce stimulují žraloka k útoku.

 

Naposledy byl v Rudém moři zaznamenán útok žraloka na člověka letos v červnu v oblasti Ain Sokhna, asi 50 km jižně od Suezu. Šlo o neblahou kombinaci koupání a rybaření několik kilometrů od břehu. Napadený muž tehdy přišel o nohu.

... žralok dlouhoploutvý. Nádherný, ale nebezpečný.  (Zdroj: Web o životě v moři)

... pro lepší orientaci: X ... přibližné místo výskytu žraloka (Podklad: Google Maps)

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 25.9.2016 8:00 | karma článku: 19,07 | přečteno: 1462x