Turistika v Egyptě: Fatální pokles pokračuje

Ve středu 10/8 byla zveřejněna dlouho očekávaná čísla týkající zahraniční turistiky v Egyptě za první pololetí 2016. Není to příjemné čtení.

 

Jeden údaj horší než druhý, dalo by se říci.

 

Od ledna do června přijelo do země na Nilu podle slov Samyho Mahmouda, šéfa Egyptského turistického úřadu, o 50 procent méně zahraničních návštěvníků než v prvním pololetí 2015: pouhé tři miliony. Výraz „pouhé“ je na místě, protože v posledním roce Mubarakovy vlády (2010) to bylo více než sedm milionů za pololetí.

 

Pokles příjmů byl ještě výraznější: o šedesát procent.

 

Jenom pro představu: příjmy z turistiky činily za celý rok 2015 6,1 mld US dolarů. Že to letos nebude slavné, naznačuje další srovnání. Příjmy za leden až březen dosáhly výše 500 milionů US dolarů, což je o 66 procent méně než za první čtvrtletí 2015.

 

Jediné pozitivní číslo říká, že pouze u Ukrajinců a Číňanů zaznamenala statistika vzestup návštěvnosti (za první kvartál 2015), a to o 30%, z ostatních zemí přijelo návštěvníků méně.  Citelný je pokles (resp. absence) především ruské a britské klientely, která před loňským pádem ruského letadla na Sinaji, což je podle úřadů hlavní příčina krize, představovala 45 procent všech návštěvníků.

 

Egypťané jsou vzhledem k výše uvedenému vděčni za každé obnovení charterových letů do Šarm aš Šajchu, které byly pozastaveno po zmíněné sinajské tragédii. Ve středu 10/8 přistálo v Šarmu po dlouhých několika měsících první letadlo z Varšavy. Poláci, kteří patří k početně silnému segmentu návštěvníků Egypta, byli po vystoupení přivítáni růžemi. Další malou náplastí na churavějící turistiku je oznámení tureckého národního dopravce Turkish Airlines, že obnoví lety do Šarmu 10. září.

 

Nicméně Egypťané stále čekají především na to, kdy se do jejich země vrátí letadla přivážející Rusy. Tvrdí, že už splnili přes 80 procent ruských bezpečnostních požadavků. O této záležitosti se stále jedná, ale zatím se nic neděje a situace vypadá tak, že Rusové se vracejí na pláže v Turecku, nikoli v Egyptě. 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 11.8.2016 8:00 | karma článku: 20,12 | přečteno: 979x