Turecko: Obrat v případu manželů zatčených za fotografování Erdoganova paláce

Vypadá to jako malý zázrak. Izraelští manželé Mordy a Natali Okninovi, řidiči autobusu z města Modinu, se dnes ráno (18. 11.) vrátili do Izraele.

 

Minulý čtvrtek (11. 11.) byli v Turecku zatčeni poté, co z istanbulské televizní věže Camlica vyfotili a rodině v Izraeli poslali rezidenci prezidenta Erdogana. Turecké úřady to označili jako „politickou a vojenskou špionáž“.

 

Že je to nesmyslné obvinění, bylo jasné každému člověku se zdravým rozumem. Podobných snímků z věže pořídil bezpočet turistů, nejen izraelských. Erdoganův palác samozřejmě pozornost poutá – nikoli ovšem v rámci špionážních aktivit, ale jako turistická zajímavost.

 

S cílem dosáhnout propuštění Okninových bylo v Izraeli vyvinuto obrovské úsilí, do kterého byli zapojeni nejvyšší představitelé státu, byť řada kontaktů byla realizována prostřednictvím tiché diplomacie. Tento tlak přinesl své ovoce –  Okninovi přistáli 18. listopadu  ráno na Ben Gurionově letišti u Tel Avivu.

 

Nejen jim a jejich blízkým, ale všem lidem normálně uvažujícím se nesmírně ulevilo. Dnešek je pro každého z nás, kdo jsme měli o oba manžele vážné obavy, šťastný dnem. Takový malý zázrak. Díky za něj.

 

Co dodat? Bratr Natalie na webu izraelské televize KAN 11 uvedl: „Toto je důkaz, že máme fungující vládu.“ Nelze než souhlasit.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 18.11.2021 10:11 | karma článku: 16,84 | přečteno: 242x