Trumpův „Marshallův plán“ pro palestinské Araby

Ale nejen pro ně. Také pro Egypt, Jordánsko a Libanonu a tamní palestinské komunity. Ve hře jsou investice ve výši 50 miliard dolarů. Polovinu z této částky mohou získat Arabové v Judeji, Samaří a Pásmu Gazy.

 

Taková je v kostce Trumpova vize Peace to Prosperity.

 

Ačkoli podrobnosti budou zveřejněny v příštím týdnu na ekonomickém workshopu v Bahrajnu, již nyní je k dispozici  internetová verze plánu (odkaz níže). Zahrnuje přes 170 rozvojových projektů. Týká se nejrůznějších oblastí života: zdravotnictví, školství, energetiky a vodního hospodářství, dopravní infrastruktury, high-technologií, turistiky a zemědělství.

 

Nabízí vytvoření milionu pracovních míst (snížení nezaměstnanosti na jednociferné číslo z nynějších více než 30%), pokles počtu lidí žijících pod hranicí chudoby, zdvojnásobení HDP. Dále – namátkou – nepřetržitou dostupnost elektrické energie, zdvojnásobení dodávek pitné vody, zavedení vysokorychlostních datových služeb, zvýšení podílu exportu ze 17% na 40% HDP a podílu zahraničních investic z 1,4% na 8% HDP.

 

Nemá smysl pokračovat v dalších detailech. Důležité je říci, že je to pro palestinské Araby skutečně „šance století“ - pokud, jak říká Trumpův poradce a zeť Jared Kushner, „budou mít odvahu do toho jít“.

 

Budou? Nezdá se. Bahrajnský workshop kritizují a bojkotují, k Trumpovu plánu se stavějí nenávistně. Lhostejno, zda jde o politiky Fatahu nebo v Gaze  vládnoucí teroristy Hamasu či kohokoliv jiného. Kdo najde odvahu plán podpořit, je zrádce.

 

Trumpův plán je šancí pokusit se vyřešit tzv. palestinsko-izraelský problém takříkajíc „od lesa“; nynější prezident USA je bytostný byznysmen, zvolil tedy variantu „přes ekonomiku“. Co to znamená? Přestat se opájet nereálnými politickými vizemi a chimérami, uznat skutečný stav věcí – a pustit se do budování toho, co mám. V případě palestinských Arabů jde o autonomii v Judeji, Samaří a v Pásmu Gazy.

 

Osobně nejsem tak naivní, abych nevěděl, že v celém tomto návrhu je bezpočet "háčků". Vyjmenovávat je nechci, bylo by to zbytečné. Obávám se totiž, že opět dojde na slova legendárního izraelského politika Abby Ebana, který v 70. letech prohlásil:

 

  • Arabové nikdy nepromarní příležitost promarnit příležitost.

 

O Arabech palestinských to platí dvojnásob. Jejich škoda. Něco takového, jako nyní Trump,  jim už nikdo nikdy nenabídne.

 

A ještě jeden úhel pohledu - ten náš. Československo a další země rodícího se východního bloku odmítly po druhé světové válce Marshallův plán. Nelze než doporučit palestinským Arabům, aby si tuto část evropských dějin prostudovali a zaměřili se na následný hospodářský vývoj v zemích, které zmíněný plán přijaly a porovnali s vývojem ve státech, které se k němu otočily zády.

ODKAZ

Trumpův plán PEACE TO PROSPERTIY. Klikněte   ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 23.6.2019 8:15 | karma článku: 23,94 | přečteno: 456x