Trump Town, nebo Zeman Town?

Prezident Zeman 25. dubna pravil: „Mimochodem, musím se silně ohradit proti nařčení, že kopírujeme Spojené státy americké. Naopak, USA napodobily moji nabídku.“

 

Bylo to na Pražském hradě při oslavách 70. výročí založení Izraele, přičemž citovaná věta se týká plánovaného přesunu naší ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

 

Pokud jsou Spojené státy „napodobiteli“ Zemanovy nabídky, zasloužil by si náš prezident, nikoli Trump něco jako „věčnou“ poctu. Hned vysvětlím, co mám na mysli.

 

Protože zemí chystajících se přesunout své velvyslanectví do izraelského hlavního města je víc (a předpokládá se, že budou přibývat), pověřil izraelský ministr výstavy Joav Galant vysoké úředníky svého resortu, abych vytipovali vhodnou lokalitu (lokality) pro budoucí „diplomatické město“. Jak dnes (27/4) informuje web listu Jerusalem Post, ministr navrhl pár možných názvů pro tuto lokalitu. Původně „Embassy Town“. Pak ale dodal, že bu bylo možné jeruzalémskou diplomatickou čtvrť nazvat „Trump Town“ - na počest současného amerického prezidenta, z jehož popudu začne proces přemístění US ambasády už příští měsíc.

 

Byl-li ovšem Trump až druhý, pokud jde o myšlenku přestěhování zastupitelského úřadu, neměla by se tato část Jeruzaléma jmenovat správně „Zeman Town“?

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 27.4.2018 8:25 | karma článku: 15,46 | přečteno: 314x