Titulek, který mě vyděsil

V neděli 1/10 se bude v Katalánsku konat referendum o nezávislosti na španělské koruně. Záležitost je to vysoce diskutabilní a dilematická. Leč neměla by vést k excesům ze strany centrální moci.

 

A právě to se v Katalánsku děje. Tedy alespoň podle titulku článku, který v pátek 29/9 k mému velkému zármutku otiskl portál Forum24. Zármutek se netýká obsahu článku, ale nadpisu.

 

Čteme v něm:

 

  • Katalánští voliči obsazují hlasovací místnosti, policie je zavírá.

 

To mě vyděsilo. Policie zavírá katalánské voliče? To zavání neblahými důsledky – konflikty, možná krvavými v den referenda. Ostatně i české ministerstvo zahraničí, které na svém webu (zatím – psáno 30/9 po desáté dopoledne) okázale ignoruje klíčové referendum v iráckém Kurdistánu, varuje:

 

  • Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje v souvislosti s konáním plánovaného nelegálního referenda o osamostatnění Katalánska vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob a řídit se pokyny místních orgánů s ohledem na vysoce pravděpodobnou možnost pouličních nepokojů během nadcházejícího víkendu, a to zejména v Barceloně.

 

Čeština je potvora macešská a napsat „povedený“ nadpis se může podařit komukoliv z nás. Tentokrát se "zadařilo" autorovi/editorovi článku (zdrojem je ČTK) na zmíněném portále. Vyvolává otázku, koho/co vlastně policie zavřela – voliče, nebo volební místnosti? Ale to až při „druhém“ pohledu. Při prvním - letmém pohledu se můžeme začít obávat, že voliče. Teprve po přečtení textu zjistíme, že „B je správně“.

 

Přiznávám: hodně se mi ulevilo. Ještě že tak.

... dvojznačný nadpis na zpravodajském portálu Forum24.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 30.9.2017 10:53 | karma článku: 16,30 | přečteno: 719x