Thermal

Karlovarský hotel Thermal a historika umění Zdeňka Lukeše jistě není třeba obšírně představovat. Co mají společného? Respektovaný odborník se vyjádřil k začínající rekonstrukci této kontroverzní stavby.

 

V článku „Co si počít s Thermalem?“, který vyšel v příloze Orientace Lidových novin v sobotu 22/2/2020.

 

Protože si Zdeňka Lukeše jako znalce architektury nesmírně vážím a dám na jeho názor, dychtivě jsem začal číst zmíněný článek, neboť mě jeho hodnocení Thermalu jako stavby velice zajímalo. Mám totiž k tomuto hotelu (možná přesněji komplexu, protože je to víc než jen hotel) z několika osobních důvodů blízký vztah – a současně léta řeším dilema, jak se k této stavbě vnitřně postavit.

 

Jde totiž o dílo kontroverzní, jak jsem uvedl v úvodu – má své odpůrce, ale i sympatizanty. Toho si v úvodu svého textu všímá i Zdeněk Lukeš. Shrnuje postoje:

 

PROTI

  • předimenzovaná stavba bolševické éry
  • arogantně vpadla do romantické scenerie
  • zbourat

 

PRO

  • ikonické dílo české architektury
  • moderní symbol Karlových Varů
  • chránit a udržovat

 

A jeho odborné mínění? „Pravda je samozřejmě mezi těmito dvěma extrémy někde uprostřed.“ Tím mimoděk vyjádřil i mé mínění. Jako laikovi se mi toto architektonické dílo nemusí líbit, ovšem nikdy jsem se neztotožnil s názorem, že by se mělo odstranit. Podporuji rekonstrukci.

 

Stejně jako Zdeněk Lukeš, který upozorňuje, že obnova se neobejde bez kompromisu a ústupků – jde o významné autorské dílo s řadou cenných prvků, doplněné o artefakty špičkových umělců, přičemž ne vše bude možné zachránit, ale co lze do budoucna využít, mělo by být citlivě opraveno. Takový je v kostce jeho pohled, s nímž se lze ztotožnit. Stejně tak s jeho postřehem, že „krásné byly i kaskády před hotelem, které je třeba obnovit“.

 

Když se nad tím člověk hlouběji a bez předsudků, a snad s trochou nadhledu zamyslí, dojde k závěru, že ač jde o stavbu nevlídně brutalistní, něco na tom hotelu je. Pokud se obnova podaří, třeba vezmou Thermal na milost i jeho odpůrci. Při troše dobré vůle.

 

Zdeňku Lukešovi tímto děkuji za inspirativní pojednání. Hodně mi pomohlo.

... autor blogu před hotelem Thermal během konání karlovarského filmového festivalu. (Zdroj: Archiv autora)

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 22.2.2020 14:10 | karma článku: 15,95 | přečteno: 597x