Téma: Uprchlíci. Poslanec oprášil vzpomínku na dávný premiérův počin

Do sněmovny vstoupil z pozice náhradníka a v pátek 4/9 řekl armádnímu rozhlasu, že i jeho země by měla přijmout symbolický počet blízkovýchodních uprchlíků. Jako humanitární gesto.

A třeba jako příklad bojatým arabským státům, které nepřijímají nikoho.

 

Tím novým zákonodárcem je generál v záloze Elazar Stern, tou zemí Izrael a tím počinem pomoc uprchlíkům z Vietnamu.

 

Málo se o tomto aspektu vietnamské války ví. Připomeňme proto: když komunisté ze severu dobyli Jižní Vietnam a ujali se vlády, nastalo to, co všude jinde, kde se dostali k moci. Rudý teror. Ten vyvolal masový exodus. Tisíce lidí prchaly, stejně jako dnes, po moři za svobodou – v naději, že se jí dočkají.

 

Jedna taková bárka se vydala v červnu 1977 do vln Jihočínského moře. S bezmála sedmdesáti zoufalými lidmi. Zoufalými o to víc, že jejich SOS ignorovala během týdenní plavby loď německá, po ní norská, japonská a panamská.

 

Desátého června je spatřil Meir Tadmor, kapitál izraelská nákladní lodě Yuvali mířící na Tchaj-wan. Bylo to asi 400 km jižně od Saigonu. Sedm desítek zubožených lidských bytostí. Telegraficky si vyžádal v námořní centrálě v Haifě svolení, aby je mohl vzít na palubu a poskytnout jim nezbytnou pomoc, jídlo a vodu, které se jim zoufale nedostávalo.

 

Původní záměr byl, že je Izraelci předají úřadům v Hongkongu. Ty je však odmítly. Podobně se zachoval i Tchaj-wan a Japonsko.

 

Toto jednání se dostalo až k tehdejšímu izraelskému premiérovi Menachemu Beginovi. Okamžitě vyvolalo vzpomínky na podobné události, které postihly Židy ještě před druhou světovou válkou, během ní i po osvobození. Zde připomeňme loď St. Louis, na níž se židovští uprchlíci plavili v roce 1939 z Hamburku do USA – ve snaze zachránit se před běsněním nacismu. Američané jim však nedovolili vystoupit a bezmála tisícovka Židů se musela vrátit zpět do Evropy. Že se mnoho z nich stalo obětí holocaustu, netřeba dodávat.

 

Podobných tragédií bylo víc. Koncem roku 1941 vyplula z rumunského přístavu Konstanca loď Struma s více než sedmi sty Židy, kteří mířili do Palestiny. Plavidlo bylo ovšem torpédováno sovětskou ponorkou a až na jednoho všichni cestující zahynuli.

 

Tyto a jiné kruté zkušenosti z historie vlastního národa se Beginovi promítly v paměti a rozhodl, že těmto lidem poskytne Stát Izrael útočiště. Nebyli jediní. V letech 1977 až 1979 udělila jeruzalémská vláda azyl třem stovkám vietnamských uprchlíků.

 

Poslanec Stern má za to, že podobné gesto by mělo svůj význam i dnes. Podle jeho mínění by mohlo stimulovat státy Perského zálivu, aby také uprchlíkům pomohly. Není to ale příliš idealistická představa? Kdyby chtěly, udělaly by to už dávno.

     •

... červen 1977. Premiér Menachem Begin vítá vietnamské uprchlíky v jejich nové vlasti.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 5.9.2015 8:00 | karma článku: 18,35 | přečteno: 719x