Soud s Židovskou agenturou: Hrozba bombou a další odklad

Ruskému režimu je trnem v oku organizace známá pod názvem Židovská agentura pro Zemi izraelskou, zkráceně také Sochnut, která má ve své agendě návrat Židů z diaspory do jejich historické pravlasti.

 

Působí v osmi desítkách zemí světa, v Rusku (tehdy SSSR) od roku 1989 (jeden z plodů Gorbačovovy liberálnější politiky).

 

Pod záminkou, že agentura porušuje ruské zákony podalo na ni tamní ministerstvo spravedlnosti 21. července 2022 žalobu, kterou má na stole „Basmannyj rajonnyj sud“ v Moskvě. Cílem režimu je agenturu z Ruska vystrnadit, mimo jiné proto, že k těm, kdo provedou tzv. aliju, což je hebrejský výraz pro návrat do Izraele, patří množství vzdělaných Židů, vědců, intelektuální elita. Jde tedy o známý „odliv mozků“.

 

Dosud proběhla tři stání. První, takříkajíc informativní 28. července 2022, druhé 19. srpna a třetí o měsíc později. Verdikt žádný, vždy šlo pouze o odročení. Tak tomu bylo i 19. září: jednání bylo opět odročeno na 19. října.

 

Ani toto čtvrté stání (říjnové) výsledek nepřineslo, protože se vlastně nekonalo. Když jsem hledal pro tento článek podklady, překvapilo mě, že na hlavních anglickojazyčných izraelských serverech, které předtím o moskevském procesu s Židovskou agenturou bez prodlení referovaly, jsem 19. října žádnou zprávu nenašel.

 

Až o den později – na ruskojazyčném webu „Vjesti – Izrail po russky“ jsem se dozvěděl, že soud dostal anonymní emailovou zprávu o údajném umístění výbušného zařízení v budově. Následovala nucená evakuace a další odklad v projednávání kauzy Židovské agentury.

 

Tentokrát o dva měsíce. Příští stání se tedy bude konat v pondělí 19. prosince 2022 (některé prameny, např. ruský portál BFM.ru uvádějí, že soud bude pokračovat 20. prosince 2022).

 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 20.10.2022 12:17 | karma článku: 9,79 | přečteno: 143x