Šok šéfa jordánského fotbalu. Z Palestinců

• Že se takřečení Palestinci, myšleno ti z vedení Palestinskoarabské autonomie, nechovají férově v politice, je všeobecně známý fakt. Ovšem že své způsoby uplatní i ve sportu, to je jisté novum.

Mezi těmi, komu zvedli adrenalin, je viceprezident Jordánské fotbalové asociace Salah Sabra. Abychom ale pochopili důvod jeho rozčilení, musíme začít od Adama.

 

Palestinští Arabové (rozumí se ti z Autonomie na Západním břehu a v Pásmu Gazy) se snaží uplatnit na mezinárodní scéně kde se dá a jak jen to jde. S pomocí části mezinárodní společenství si hrají na to, že mají svůj „Stát Palestina“, ačkoli je to v přímém rozporu s mírovými dohodami z Oslo, na které se stejné mezinárodní společenství tak rádo odkazuje, a snaží se vytvářet dojem, že Palestinská autonomie je stát jako každý jiný, což je samozřejmě falešná hra. A falešní dokáží být i palestinští sportovní činovníci (jak uvidíme níže).

 

Fotbalisté Palestinské autonomie (PA) dosáhli v minulém roce skvělého úspěchu, když vyhráli Vyzývací pohár Asijské fotbalové konfederace, čímž se kvalifikovali na právě probíhající Asijský pohár, který hostí Austrálie. Pro zajímavost uveďme, že šlo o pátý a poslední ročník tohoto poháru v Asii, neboť napříště už budou tamní kontinentální fotbalové podniky organizovány jinak (bez něj).

 

Vyzývací pohár 2014 se konal v květnu na Maledivách, kde hráči PA postupně porazili Kyrgyzstán (1:0) a Myanmar (Barmu) 2:0 a remizovali s domácími hráči bez branek, čímž vyhráli skupinu a postoupili do vyřazovací části. V semifinále zdolali Afghánistán 2:0 a ve finále Filipíny 1:0. Byla z toho velká sláva, palestinští Arabové se kvalifikovali na Asijský pohár vůbec poprvé. Takto  tento úspěch zaznamenal  loni 31/5 web izraelského Haarecu:

Na obrázku jsou oslavující fandové v Gaza City. Šéf Palestinské fotbalové asociace Jibril Al Rajoub (E) k tomu řekl: Gratuluji našemu lidu, dnes jsou Palestinci hrdí na takový historický úspěch.

 

V Austrálii byli hráči PA zařazeni do skupiny D spolu s Jordánskem, Irákem a Japonskem. Japonci byli favority: v prvním zápase porazili PA 4:0, ve druhém Irák 1:0. Jordánci na úvod prohráli s Irákem 0:1 a naopak ve druhém zápase rozdrtili PA 5:1. Dodejme, že do nadstavbové části Asijského poháru postupovali první dva týmy tabulky.

 

Před závěrečnými dvěma zápasy vypadala  tabulka takto:

 

  1. Japonsko … 6 bodů
  2. Jordánsko … 3 body … skóre +3
  3. Irák … 3 body … skóre 0
  4. Palestinská autonomie … bez bodu

 

O konečném pořadí se rozhodovalo v úterý 20. ledna. Hrálo Jordánsko s Japonskem a Irák s PA. Kromě palestinských Arabů mohl postoupit kdokoli ze zbývajícíh tří týmů – kdyby … ale nespekulujme. Dopadlo to nakonec tak, že Japonci přehráli Jordánce 2:0 a stejným rozdílem branek Iráčané palestinské Araby, takže ze skupiny z prvního a druhého místa postoupily do čtvrtfinále Japonsko a Irák. (Nicméně kdyby PA iráckou reprezentaci porazila, mělo by šanci postoupit Jordánsko.)

 

Potud je vše v pořádku. Jenomže...

 

Web listu Jordan Times přinesl 22/1 informaci o tom, že šéf Jordánské fotbalového asociace Salah Sabra podal oficiální stížnost Asijské fotbalové konfederaci kvůli podezření ze zmanipulování jednoho zápasu.

 

Kterého a jak k tomu dospěl?

 

Šlo o utkání Irák – Palestinská autonomie. Dalo by se předpokládat, že v tomto duelu první muž palestinskoarabského fotbalu Jibril Al Rajoub samozřejmě podpoří hráče své reprezentace a bez ohledu na jejich průběžnou pozici v tabulce si bude přát vítězství fotbalistů PA. Tak tomu ovšem nebylo.

 

Šéf jordánské kopané Sabra totiž upozornil na video na You Tube, v němž Al Rajoub před zápasem Irák – PA při setkání s iráckými hráči říká: Doufám, že nás porazíte a nejdůležitější věc je, že vy se musíte kvalifikovat (do čtvrtfinále).

 

Jordan Times uvádějí, že pro šéfa jejich fotbalu to byl šok, neboť Jordánská fotbalová asociace léta podporovala palestinské Araby v jejich snaze dostat se na Asijský pohár – a teď, a to už za něj dořeknu já, udělají Palestinci takový podraz.

 

Osobně si nemyslím, že pan Sabra uspěje se stížností, pokud jde o fixlování. Celá tato epizoda je spíše důkazem o nevalných charakterových vlastnostech jednoho z vysokých představitelů Palestinskoarabské autonomie, přičemž pan Al Rajoub rozhodně nepředstavuje výjimku, pokud jde o takovýto způsob jednání.

 

Ačkoli jde „jenom“ o sport, věc můžeme zobecnit takto. Nebohé „Palestince“ se snažil podpořit kde kdo, aby mohli hrát Asijský pohár. Sám Al Rajoub se snažil získat u šéfa FIFA Blattera podporu pro uvalení sankcí na Izrael za to, že komplikuje fotbalistům PA sportovní život včetně přípravy. A pak, když už se palestinští Arabové konečně na Asian Cup probojují, fandí jejich fotbalový boss Iráku – a jeho jordánský kolega je z toho v šoku. Lze ho i pochopit: proč je pro Al Rajouba „nejdůležitější“, aby byl ve čtvrtfinále Irák? Rozumíte tomu?

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 24.1.2015 16:46 | karma článku: 17,24 | přečteno: 1190x