Slovo ke zmizení airbusu na lince Paříž - Káhira

Když zmizí letadlo z radarů ve výšce přes 35 tisíc stop, znamená to obvykle další lidskou tragédii. Ta nejnovější, airbusu na lince MS804 z Paříže do Káhiry, se mě dotýká o to víc, že, dá-li Bůh, budu za pár dnů na stejném místě.

Myšleno vysoko ve vzduchu. Bude to příležitost k pietnímu zamyšlení.

 

Dosud jsme nad Středozemním mořem mohli meditovat nad tím, kolik je asi pod námi přeplněných lodí s běženci mířícími do Evropy a kolik jich právě teď zápasí o život. Ode dneška vzpomeneme na ty, kdo ve spoji MS804 do cíle nedoletěli …

 

Tato část Středozemního moře má za normálních okolností, při letu do Egypta, svoje zvláštní postavení. Zde, jihovýchodně o Kréty, se začíná rodit naděje: vidíme světlo na konci tunelu - více než čtyřhodinový let se brzy začne chýlit ke konci. Ještě dosáhnout hranice Afriky – a pak už zbývá do přistání něco málo přes hodinu.

 

Našel jsem si ve svém deníku údaj týkající se jednoho z minulých letů do Marsy Alam.

 

00,25 ... vzlet v Praze

01,25 ... nacházíme se jižně od Sarajeva

02,23 ... míjíme Krétu

03,15 ... vlétli jsme nad africkou pevninu

04,25 … přistání v Marsa Alam

 

Bod naděje se propříště změní v bod vzpomínek. Znovu si uvědomíme, že potlesk po úspěšném přistání, kterým cestující odměňují piloty, má svůj hluboký smysl.  

... 19/5/2016/Webová stránka společnosti EgyptAir v den tragédie před polednem SELČ.  Společnost popírá veškeré zavádějící informace zveřejněné zpravodajskými servery a na sociálních mediálních kanálech, které se týkají příčiny zmizení letu EgyptAir č. MS804 a upozorňuje, že příčina  zmizení  nebyla dosud potvrzena. Současně EgyptAir vyzývá  mediální zdroje, si byly jisty tím, co zveřejňují a řídily se oficiálními tiskovými zprávami mediálního centra společnosti EgyptAir.

... tečka v moři. Místo posledního spojení s letadlem./Zdroj: Web novin The Guardian.

... severoafrické pobřeží Egypta z výšky přibližně 10 kilometrů na jednom z koridorů z Evropy na egyptská letiště. Místo, kam stroj na lince MS804 nedoletěl .../Foto: Autor blogu.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 19.5.2016 13:10 | karma článku: 29,47 | přečteno: 6504x