Slovo ke dni národního smutku v Izraeli

Neděle 2. května.V Izraeli byl vyhlášen den smutku. Jako výraz úcty vůči zemřelým, kteří se stali obětí tragického neštěstí, k němuž došlo v pátek 30. dubna po půlnoci na hoře Meron v severní Galileji.

 

V komplexu, jehož středobodem je hrob významného rabína Šimona bar Yochaie žijícího v 2. století n. l., se sešlo při příležitosti svátku Lag ba Omer na 100 tisíc ultraortodoxních věřících. Při neštěstí způsobeném pohybem davu, tlačenicí a panikou jich bylo v „úzkém hrdle“ 45 ušlapáno. Dalších víc než 150 bylo zraněno.

 

Je to největší civilní tragédie v Izraeli od jeho vzniku. Při rozsáhlém požáru na hoře Karmel v roce 2010 bylo obětí o jednu méně.

 

Je jistě možné klást si mnoho otázek. Namítat, že k něčemu takovému nemuselo dojít, kdyby … těch námitek je bezpočet, od nerespektování proticovidových opatření až po nezohlednění skutečnosti, že toto posvátné místo není pro tak masivní počet lidí uzpůsobeno. Toto vše a mnohé jiné je a bude námětem rozsáhlých debat uvnitř Izraele na nejrůznějších úrovních.

 

Můžeme být vnitřně přesvědčeni, že šlo o tragédii zbytečnou. Jenomže k ní došlo – a to je realita.

 

Mně osobně vadí, že když na místo přijely pomáhat vojačky ze záchranné jednotky Domácí fronty izraelské armády, ultraortodoxní věřící muži jim spílali, plivali na ně a některé i fyzicky napadli. Dívky v uniformě toto chucpe jednání ignorovaly a pokračovaly ve své práci.

 

Navzdory tomu všemu, navzdory mnoha otazníkům, které tragédii provázejí, navzdory tvrdohlavosti organizátorů, kteří prosadili konání slavnosti v této podobě, a navzdory bezpočtu dalších aspektů vyjadřuji za sebe hlubokou účast a symbolicky posílám soustrast všem postiženým rodinám a blízkým obětí. Zraněným přeji brzké a plné uzdravení.

 

Jeden internetový titulek uvádí, že nebe na to, co se stalo, nedává odpověď. Vskutku ne. Bylo to od začátku do konce v lidské režii. I s tím děsivým koncem. Přesto: osobně mě tragédie jako přítele Izraele lidsky zasáhla a dnes, v neděli 2. května, v den národního smutku, soucítím s lidem Izraele.

 

Vlajky na půl žerdi v areálu Domu prezidenta Státu Izrael./ZDE

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 2.5.2021 8:50 | karma článku: 12,44 | přečteno: 222x