Slovo k tornádu

Dojde-li k tragédii v oblasti, která je člověku z nějakého důvodu blízká, zasáhne ho taková událost o to víc; není důležité, že bydlí stovky kilometrů daleko, na druhém konci republiky.

 

Přesně tak se mě dotkla apokalypsa na jihu Moravy.

 

Vnímám ji jako vinařskou oblast. Díky lidem právě z tohoto regionu jsem se naučil mít víno rád, chovat k němu úctu a vážit si vinařů a jejich práce. Zažil jsem tam příjemné chvíle, na které rád vzpomínám.

 

Když jsem se ve čtvrtek (24/6) pozdě večer dozvěděl, kudy vedla cesta zkázonosného živlu, byl jsem zděšen. Asi jako kdyby v Praze postupovalo tornádo po ose Michle – Vršovice – Strašnice – Malešice a vaši blízcí či dobří známí bydleli na Vinohradech.

 

Přesně tak se jevila skutečnost na jihu Moravy. Osa tornáda: Hrušky – Moravská Nová Ves – Mikulčice – Lužice. Domovy lidí, na kterých mi záleželo (protože patří do širší rodiny), ta hrůza těsně minula. Je i jejich vesnici. Nebudu ji jmenovat, protože takovéto štěstí v neštěstí mělo toho večera víc obcí po obou stranách děsivého jevu. Jen uvedu: spadl mi kámen ze srdce.

 

O to víc myslím na postižené. Udělal jsem to, co bylo v mých možnostech – poslal na příslušný účet jistý obnos. Vyjadřuji všem, koho ta apokalypsa postihla, osobní účast a solidaritu. Kdo to nezažil si ne asi, ale stoprocentně nedovede představit, co všechno taková pohroma obnáší – když se člověku během několika okamžiků změní život, mnohým dokonce zhroutí, obrazně i doslova.

 

Jsem dalek toho, abych teoretizoval o té či oné příčině jihomoravské tragédie – na to tu máme odborníky (skutečné i lidové). Více mě zajímá, když už se to stalo, jak účinně bude naše společnost, náš stát a jeho instituce schopny pomoci. To je pro mě to nejpodstatnější. V jednom okamžiku bezpočet lidí ztratil domov: to je obrovská výzva nejen k solidaritě (o té nepochybuji), ale také pro stát, neboť tato situace je jako stvořená k tomu, aby stát ukázal svůj smysl. V nouzi poznáš přítele – a fungující vládnoucí moc.

 

Velice přeji oběma stranám, aby z této Jobovy zkoušky vyšly co nejlépe.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 25.6.2021 18:50 | karma článku: 21,80 | přečteno: 554x