Sliby - chyby

V sobotu 13. dubna složila v Ramalláhu do rukou prezidenta Palestinskoarabské autonomie (PA) Mahmúda Abbáse nová vláda samosprávy. Stalo se jí ovšem to, co Miloši Zemanovi 8. března 2013.

 

Složila slib, který měl v textu chybu. Konkrétně byl neúplný; jedná pasáž chyběla. Jak se něco takového mohlo na „nejvyšší úrovni“ stát?

 

Odpověď je stejná jako v případě slibu české hlavy státu v roce 2013: šlo o lidské selhání (nikoli ovšem prezidenta Zemana, abych zase nebyl obviňován z protizemanovské kampaně).

 

Připomeňme: ti, kdo předložili prezidentovi slib k podpisu se dopustili gramatické chyby. Místo „ ... podle svého NEJLEPŠÍHO vědomí a svědomí“ bylo na dokumentu uvedeno přídavného jméno NEJLEPŠÍ. Problém byl tehdy vyřešen tím, že Miloš Zeman podepsal slib nový.

 

Něco podobného se stalo v sobotu v Ramalláhu. Nová vláda Mohammada Shatayyeha (Štajeha) složila přísahu, v níž chyběla pasáž, která je v následujícím anglickém přepisu uvedena velkými písmeny (jde o slib věrnosti lidu a jeho dědictví):

 

  • I swear by Almighty God to be loyal to the homeland and its sanctities, TO THE PEOPLE AND ITS NATIONAL HERITAGE, to respect the constitutional order and the law, and to take full care of the interests of the Palestinian people.

 

Na chybu upozornil právník Nael Al Hawah (u nás v roce 2013 dle Novinek.cz komunistický politik Jiří Valenta). Podle zpráv médií v PA šlo o lidskou chybu při psaní slibu. Nezbylo nic jiného, než přísahu opakovat – stalo se tak v neděli 14. dubna. Teprve nyní je vláda Autonomie po formální stránce v pořádku.

 

I když … je tu ještě jeden háček a nejen formální. Mahmúd Abbás, do jehož rukou kabinet slib složil, byl zvolen do funkce předsedy PA v roce 2005. Na čtyřleté období. Mandát mu vypršel v roce 2009, od té doby se žádné volby předsedy PA nekonaly a Abbás je ve funkci stále.

 

Můžeme přemítat o tom, co je horší. Jestli neúplný text slibu, nebo skutečnost, že Abbás deset let přesluhuje. Vlastně je to jasné: špatné je obojí.

 

FOTOODKAZ/Mohammed Shtayeh skládá slib jako nový premiér PA.  KLIKNĚTE ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 14.4.2019 19:31 | karma článku: 13,64 | přečteno: 320x