Sleduji finské parlamentní volby

Chceme-li věnovat pozornost významné události v cizině, například všeobecným volbám, musíme si v první řadě zjistit, jaký tam platí čas. Proč je to důležité, uvedu níže. Jaký čas mají ve Finsku v neděli 2. února?

 

Východoevropský letní (EEST), pro který platí vztah GMT + 3 hodiny. Jinými slovy ve Finsku je nyní o hodinu více než v ČR (SELČ+ 1).

 

Rozhodl jsem se, že základní informace k volbám budu budu čerpat z webu tamní veřejnoprávní společnosti Yleisradio (dále jen Yle). Zde jsem se dozvěděl, že volební místnosti se po celé zemi otevírají v 9 ráno a volby končí ve 20 večer. S těmito údaji souvisí nutnost znát finský lokální čas. Z toho pak odvodíme, že hlasování bude uzavřeno v 19 hodin SELČ.

 

Píše-li Yle, že svoji první předpověď výsledků zveřejní v čase 21:30 -22:00 EEST, pak to pro mě znamená, že to bude po půl deváté večer SELČ. Což je sympatická večerní doba.

 

POČASÍ

Důležitým faktorem. Yle hlásí: většinou bude slunečno, ve středním a východním Finsku během dne zvýšená oblačnost, ve velké části země se vyšplhá teploměr mírně nad nulu. Finský meteoústav nevydal žádné varování, z tohoto hlediska tedy solidní volební účasti nic nebrání.

 

V Helsinkách bylo v 11:00 EEST slunečno, jeden stupeň nad nulou.

 

VÝSLEDKOVÁ SLUŽBA

Pro člověka sledujícího finské volby je klíčový odkaz na Tulospalvelu – tedy na tu část volební stránky Yle, která přinese komplexní výsledky. Na obr. 1 je zřejmé, že vše je připraveno v zatím šedé grafice, čekáme na večer.

.. obr. 1/Část volební stránky finské veřejnoprávní vysílací společnosti Yle. Vše je zatím šedé, večer 2. dubna se grafika zobrazující parlamentní křesla začne zbarvovat.

 

Mezitím si můžeme zopakovat, že finský parlament je jednokomorový, čítá 200 členů a volí se do něj ve 13 obvodech systémem proporčního zastoupení. Uzavírací klauzule (volební práh) není zavedena. Připomenout si můžeme výsledky minulých voleb konaných 14. dubna 2019.

 

Sociální demokracie … 40

Finns Party (pravicoví populisté) … 39

Národní koaliční strana (pravý střed) … 38

Finský střed (centristé) … 31

Zelená aliance (levý střed) … 20

Levá aliance (levice) … 16

Švédská lidová strana ve Finsku (centristé) … 9

Křesťanští demokraté (pravý střed) … 5

Liike Nyt (liberální, pravý střed) … 1

Celkem … 199

 

Poslední mandát do dvou set náleží zástupci Alandského souostroví, které má jako švédskojazyčná autonomní oblast Finska garantované v helsinském parlamentu jedno křeslo.

 

Vládu po volbách vytvořily strany levicové, středolevé a centristé (sociální demokraté, Finský střed, Zelená a Levá aliance a Švédská lidová strana); měly tak ve sněmovně pohodlnou většinu 117 hlasů. Během volebního období se jednou změnil šéf vlády. Antiho Rinneho nahradila v prosinci 2019 Sanna Marinová (ZDE)

... obr. 2/Finskou vlajku zná asi každý. Kromě ní mají ale Finové také pozoruhodný státní znak.(Zdroj: Wikipedia, licence: Public Domain)

 

 

(Článek bude aktualizován)

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 2.4.2023 12:36 | karma článku: 3,88 | přečteno: 119x