Sladké plody míru

Pokud je ta informace pravdivá, stane se Dia Saba prvním izraelským fotbalistou, který bude hrát ve Spojených arabských emirátech tamní nejvyšší soutěž. To je něco, co bylo ještě nedávno absolutně nemyslitelné.

 

Tento senzační přelom umožnila normalizační dohoda mezi Emiráty a Izraelem podepsaná 15. září v Bílém domě.

 

Dia Saba (na jeho Instagramu je přepis Diaa Sabia), ročník 1992, arabsko-muslimský občan Izraele,  jeho fotbalový reprezentant, hraje v současné době za Kanton R&F, klub čínské superligy. Členem jejího kádru se stal v lednu 2019, kdy do Kantonu přibyl z izraelského Hapoelu Beerševa (nadcházejícího soupeře plzeňské Viktorie v Evropské lize).

 

Jeho čínská gólová statistika:

 

  • sezona 2019 … 13 branek
  • sezona 2020 (do 24. 9.) … 5 branek
  • celkem … 18

 

O odchodu Saby z Kantonu do Emirátů informoval 24. září 2020 izraelský server Ynetnews:

 

 

V článku se uvádí, že o Sabu má zájem dubajský klub Al Nasr SCS, který hraje nejvyšší soutěž UAE Pro League (známou také jako Arabian Gulf League) – v minulé sezoně skončil na šesté pozici. To znamená, že mu o jedno místo unikla účast v asijské Lize mistrů.

 

Klub Al Nasr, volně přeloženo Viktoria Dubaj (jinak Sportovní klub Vítězství), koučuje Chorvat Krunoslav Jurčić. Domovským stánkem je  Al Maktoum Stadium (kapacita 15 a půl tisíce míst); leží nedaleko dubajského delfinária. Nejvyšší liga v Emirátech má 14 účastníků. Ročník 2020/2021 kvůli koronaviru ještě nezačal – úvodní tři kola byla odložena, nejbližší zápas Al Nasru dle rozvrhu je na programu 18. října, kdy bude hostit fotbalový klub Adžmán.

 

Podle informací serveru Ynetnews by měl Dia Saba podepsat v nejbližších dnech tříletý kontrakt a za sezonu si vydělat tři miliony US dolarů.

 

Bude to další z řady sladkých plodů mírů.

 

 

Dia Saba – šťastná rodina./ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 25.9.2020 21:25 | karma článku: 9,67 | přečteno: 168x