Skvělá zpráva dne: Maya Reiten-Stollová je na svobodě

Často jsem na ni vzpomínal. Dlouho o ní nebylo slyšet. Říkal jsem si, jaké asi bude pokračování její nesmyslné kauzy. Jak dlouho bude trčet v kriminále? V běloruském kriminále.

 

Zapomenuta rozhodně nebyla.

 

To se potvrdilo ve čtvrtek 30. prosince. Izraelská média shodně hlásila: Maya se vrací domů.

 

Co o ní vědí čeští čtenáři? Pokud sledují můj blog na iDNES, mohli se vše podstatné dočíst 28. listopadu. V článku „Další neuvěřitelná buzerace kvůli několika gramům marihuany“.

 

Připomeňme.

 

Reiten-Stollová se specializuje na trestní a občanské právo. Před necelými dvěma měsíci odletěla do Běloruska na urgentní schůzku se svým klientem, izraelský podnikatelem. Na minském letišti bdělá běloruská kontrola u ní odhalila 2,5 g marihuany, jiné prameny hovořily o šesti gramech.

 

Má to ale háček. Jednalo se o lékařskou marihuanu, k jejímuž držení pro osobní použití měla Reiten-Stollová povolení od izraelského ministerstva zdravotnictví (kvůli své nemoci). Patřičné doklady chtěla běloruským orgánům ukázat, ale reakcí byl nezájem. S poukazem na to, že se pokusila propašovat do země drogu byla zatčena a odvezena do Piščalauského zámku – nechvalné známého minského vězení.

 

Existovaly obavy, že vzhledem k extrémně přísným běloruským zákonům může být odsouzena na několik let kriminálu. Uváděly se tři roky až pět let. Což je samozřejmě sílená představa, něco naprosto absurdního.

 

Kdo věděl o jejím případu, byl jako na trní. Včetně autora těchto řádků. Ve čtvrtek 30. prosince jsem se dostal k zahraničním zprávám na internetu až ve večerních hodinách. Měl jsem dosti náročný den, o slovo se hlásila únava. Ta zpráva mi vlila do žil novou energii.

 

KONEC DOBRÝ, VŠECHNO DOBRÉ?

Takto bych závěr kauzy osobně neformuloval, pro Mayu to byla drsná zkušenost, stejně jako před časem pro jinou Izraelku - Naamu Issacharovou v Rusku, nicméně podstatné je, že se dočkala soudu, který ji neposlal na dlouhá léta za mříže. Rozhodl o pokutě 2500 dolarů a následném propuštění. Šťastný den.

 

Servery připomínají, že v kauze se osobně angažovali vysocí izraelští představitelé. Ministr zahraničí Lapid, ministr financí Liberman; počátkem týdne hovořil prezident Herzog s běloruským diktátorem Lukašenkem. Úsilí politiků přineslo své ovoce. Nezbývá než říci: Mayo, vítejte doma!

 

Zmínil jsem Naamu Issacharovou. Té našli při přestupu v Moskvě během návratu do Izraele z cesty po Indii v dubnu 2019 v zavazadle necelých 10 gramů marihuany. Justice Putinova režimu ji odsoudila k sedmi a půl roku žaláře a především díky enormnímu úsilí tehdejšího premiéra Netanjahua jí Putin udělil v lednu 2020 milost. Mám Naamu mezi sledovanými osobami na svém Instagramu a kdykoliv si prohlížím její příspěvky – mimo jiné cvičí excelentně jógu -, říkám si: tato křehká dívka přece nepatří za mříže! Při pomyšlení, že by stále trčela v ruském vězení mi běhá mráz po zádech. Jsem upřímně rád, že si užívá naplno mládí ve svobodném světě.

 

Tyto pozitivní střípky, ať už jde o Mayu nebo Naamu či řadu dalších, prosvětlují náš šedivý svět paprsky radosti. Díky za ně.

ODKAZY

Maya Reiten-Stollová/ZDE

Instagram Naamy Isacharové/ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 30.12.2021 22:49 | karma článku: 13,04 | přečteno: 235x