Skandál na okraj letošního Fed Cupu

V Helsinkách se konal od 4. do 7. února 2020 fedcupový tenisový turnaj Euroafrické zóny - skupiny II. Rozhodovalo se o tom, které týmy postoupí do skupiny I a které naopak sestoupí do skupiny III.

 

Tento jinak standardní sportovní podnik se ovšem neobešel bez toho, aby do něj Arabové, tentokrát Tunisané, nevnesli obvyklou porci nechutné protiizraelské nenávisti.

 

Důvodem bylo rozlosování. Tuniský výběr se sešel v jedné skupině s reprezentantkami Izraele, což v normálně fungujícím světě znamená, že oba státy proti sobě také nastoupí a odehrají zápasy dle stanovených regulí.

 

Nutno předeslat, že tak tomu také bylo, nicméně je zde jedno velké ale …

 

Podle představ tuniského režimu neměla jeho reprezentace k zápasu s Izraelkami nastoupit, neboť něco takového je v rozporu s politikou tuniského státu. Tato informace se objevila na Facebooku tuniského ministerstva zahraničí nedlouho poté, co tuniské tenistky porazily izraelský výběr 2:1, což přispělo k tomu, že mohly hrát baráž o postup do skupiny I (ten jim ovšem nevyšel, protože prohrály s Dánskem 1:2). Naproti tomu Izrael musel hrát baráž o udržení a ve skupině II zůstává jen díky tomu, že jeho děvčata v ní porazila Portugalky 2:0.

 

Tuniské tenistky se ovšem místo poděkování dočkaly kritiky – a vyhrožování. Ve zmíněném facebookovém postu se píše, že jakákoli forma vztahů se sionistickou entitou, i když jde o sportovní akce, je zakázána. Utkání ženského národního tenisového týmu s izraelskou okupační entitou v rámci turnaje Mezinárodní tenisové federace, který se v současné době koná v Helsinkách, je považována za porušení historických závazků, které má Tunisko vůči spravedlivé palestinské věci a je v rozporu s oficiálním postojem tuniského státu, který podporuje práva bratrského palestinského lidu na založení nezávislého státu v hranicích z roku 1967 s východním Jeruzalémem jako jeho hlavním městem.

 

Jinými slovy: protože Tunisko zastává určitou politickou linii, nesmí jeho tenistky hrát v rámci Fed Cupu s Izraelem.

 

Ovšem nejen to.

 

Objevily se zprávy (Times of Israel, televize KAN 11), že členové tuniské výpravy mají strach z návratu do vlasti – bojí se odvety. Šéfce tuniského tenisového svazu Salmě Mouelhiové bylo dokonce vyhrožováno fyzickým násilím, pokud se vrátí, což ona zatím nemá v úmyslu a chce vyčkat na další vývoj ve Francii. Sama se přitom dostala do prekérní situace, neboť zápasy s Izraelkami nechtěla bojkotovat z obav před následnými sankcemi ze strany Mezinárodní tenisové federace a MOV.

 

Tento příběh z nekonečného cyklu o fanatické protiizraelské nenávisti je dalším důkazem, že naděje na mírové soužití Arabů s Izraelci je menší než malá.

 

Fed Cup Euroafrická zóna II 2020

Tunisko - Izrael ... 2:1

 

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 7.2.2020 23:16 | karma článku: 27,57 | přečteno: 761x