Šachový génius, zeměpisný analfabet

Řada zahraničních serverů přinesla zprávu o tom, že mladý mauritánský šachista odstoupil z on line juniorského mistrovství světa. Důvod? Podle rozlosování se měl v 10. kole utkat s izraelským soupeřem.

 

Ten mladý, čtrnáctiletý Mauritánec se jmenuje Abdel Rahman Al Talib Mohamed (možná je i jiná transkripce jeho jména). V devíti kolech zaznamenal šest vítězství, dvě prohry a jednu remízu. Dobrá bilance. Mohl ji ještě vylepšit v desátém kole.

 

V něm byl jako jeho soupeř losem určen Yonathan Uritsky. Pro mauritánského šachového génia má jeden nepřekonatelný „handicap“. Je z Izraele.

 

Těžko říci, zda to, co následovalo, je z Abdelovy hlavy, anebo ho někdo navedl, nicméně servery, například indický Republicworld.com (obr. 1 - nadpis) uvádějí toto: Jakmile mladý Mauritánec zjistil, že mu los určil jako soupeře Izraelce, z turnaje odešel. Vysvětlil to tím, že „odmítá hrát se zástupcem fiktivní země, která ve skutečnosti neexistuje“.

 

... obr. 1/Zdroj: Web Republicworld.com.

Můžeme se podivit nad tím, co v mauretánských školách vtloukají žákům do hlav, ale tvrzení, že Stát Izrael neexistuje je stejný nesmyl jako hlásat, že neexistuje Mauritánská islámská republika. V normálně fungující společnosti s normálně fungujícím školstvím by za podobnou odpověď následovala „pětka do notýsku“.

 

Jenomže, ono samozřejmě nejde o to, že by snad jeden mauritánský školák snil při hodinách zeměpisu o kráse panen v muslimském ráji a nedával tak pozor, když probírali státy Středního východu. Jde o další z nechutných projevů fanatické antiizraelské nenávisti.

 

Šachistův postoj podpořila Mauritánská národní liga šachu, jejíž prezident Ghulam Al Hajj pravil: „Projevujeme uznání našemu drahému synovi Abdel Rahmanu Al Talibu Mohamedovi, tomuto výjimečnému géniovi, který poctil naši zemi a náš lid tím, že vyhlásil bojkot ponuré sionistické tváři.“ (Ach ta arabská poetika.)

 

Pikantní na tom, je, že když se spekulovalo o tom, které další arabské země (po Spojených emirátech, Bahrajnu, Súdánu a Maroku) budou v rámci tzv. Abrahamovských dohod normalizovat vztahy s Izraelem, byla řeč také o Mauritánii.

 

Jenomže problém – jak můžete uzavřít smlouvu se státem, který neexistuje?

... obr. 2/Část záznamu duelu mezi mauritánským (bílé kameny) a izraelským šachistou na platformě Tornelo, která slouží pro hybridní a on line turnaje. Zdroj: Web Tornelo.com. (Poznámka: Autor článku.)

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 23.8.2021 17:01 | karma článku: 24,20 | přečteno: 653x