Ruth a Rachel

Obě ženy mají dvě, vlastně tři věci společné. Dostaly biblická jména, byly manželkami jedné z největších legend své země a vstoupily na práh Věčnosti ve stejném roce. Letos. Ruth Dajanová. Rachel Dajanová.

 

Ano, tou legendou není nikdo jiný než Moše Dajan – voják, později politik a také vášnivý archeolog. Zlé jazyky tvrdí, že kromě Země izraelské miloval též izraelské ženy. (Kdo z nás je bez viny, hoď kamenem.)

 

První ženou slavného generála byla Ruth. (Prameny uvádějí, že ještě před ní si na její popud vzal židovskou dívku, která do Palestiny uprchla z Německa. To bylo v roce 1934. Cílem účelového sňatku bylo získat pro onu dívku palestinský pas a zabránit tak jejímu návratu zpět do země, kde už řádili nacisté. Po roce se Dajan s onou dívkou rozvedl – v oficiální biografii Mošeho Dajana se ovšem tento svazek jaksi nepočítá.)

 

Dajan si vzal Ruth v roce 1935, manželství trvalo úctyhodných 36 let, ovšem šťastně neskončilo. Dajanovi se v roce 1971 rozvedli; Moše byl v té době na vrcholu popularity jako vysoce hodnocený ministr obrany, zejména po skvělém vítězství nad Araby v šestidenní válce 1967.

 

Sám dlouho nezůstal, ještě před jomkipurskou válkou 1973, která vážně otřásla jeho reputací, se oženil podruhé. Jeho vyvolenou se stala žena, někdo by řekl milenka, s níž se znal od sedmapadesátého: v tom roce jí bylo třicet a pracovala jako personální šéfka v Úřadu předsedy vlády. Jmenovala se Rachel Koremová, po svatbě Dajanová.

 

Mošeho Dajana postihlo rakovinové prokletí. Jeden z největších synů své země odešel v roce 1981, bylo mu pouhých šestašedesát let.

 

Naproti tomu obě generálovy ženy se dožily mimořádně požehnaného věku. Ruth zemřela letos 5. února ve věku 103 let. Rachel Dajanová měla pohřeb v neděli 21. března. Odešla ve čtyřiadevadesáti.

 

Jedna i druhá má nárok říci: Byla jsem vdaná za izraelskou historii.

 

Pozoruhodné: géniové na bojišti prožívají v osobním životě podobné příběhy jako kdokoli z nás. Je možné pohlížet na ně s pokryteckou povýšeností, anebo přiznat, že je smysl slabost pro krásu žen zlidšťuje. Volím to druhé.

FOTOODKAZY

Moše Dajan s charakteristickou klapkou na oku a s výložkami generálporučíka, což je v izraelské armádě nejvyšší hodnost určená pro ramatkaly – náčelníky generálního štábu. V této funkci sloužil v letech 1953-1958./ZDE

 

Za mlada s manželkou Ruth./ZDE

 

Po letech s manželkou Rachel./ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 23.3.2021 10:30 | karma článku: 16,19 | přečteno: 285x