Ruská provokace o roce 1968: co následovalo

Premiér Medveděv se distancoval, web Zvezda se omluvil, urážející článek Leonida Maslovského byl stažen (obr. 1) a nahrazen jiným (obr. 2).

 

Jeho autorem je Dmitrij Sergejev a psán je v úplně jiném duchu. Má titulek Praha -1968: pohled napříč generacemi. Kdo umí rusky, může si text přečíst ZDE

 

V závěru Sergejevova článku se píše:

 

  • … po událostech „sametové revoluce“ v Československu (z listopadu 1989) a rezignaci bývalého vedení ÚV KSČ bylo přijato prohlášení sovětské vlády a společné prohlášení představitelů Bulharska, Maďarska, NDR, Polska a SSSR, v němž invaze do Československa z roku 1968 byla hodnocena jako protiprávní čin vměšování do vnitřních záležitostí suverénního státu, který přerušil proces demokratické obnovy Československa a měl dlouhodobé negativní důsledky.

 

Tedy diametrálně odlišný pohled než ten, který předtím předestřel Leonid Maslovskij: invaze byla podle něj pozitivní, neb zajistila na dalších dvacet let Čechoslovákům život v míru (zkrácená verze Maslovského teze).

 

Zbývá otázka, proč ruský armádní web tuto protičesko-slovenskou provokaci v době návštěvy prezidenta ČR vůbec otiskl. Prý šlo o chybu šéfredaktora, který byl potrestán – důtkou. A s Maslovským už nebude redakce webu spolupracovat (cituje portál iRozhlas mluvčího českého prezidenta).

 

Myslet si o tom ovšem můžeme, co chceme.

... obr. 1/Když skandál s provokativním článkem propukl naplno, byl jeho text z webu stažen. Stránku po odkliknutí odkazu nebylo možné najít (viz šipku - stránka nenalezena, chyba 404).

 

... obr. 2/Úvodní stránka "náhradního" článku, kterým se web Zvezda pokusil napravit si reputaci. Pro ledaskoho ovšem s křížkem po funuse. Nedůvěra byla zaseta.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 22.11.2017 18:46 | karma článku: 24,46 | přečteno: 847x