Ruská agrese: Budu se opakovat (Upraveno)

A řeknu to natvrdo. Jestli Ukrajinu ještě víc nepodpoříme zbraněmi a municí, tak svůj statečný zápas s agresorem prohraje. Sankce ano, nejrůznější protiruská opatření (v dopravě, sportu a jinde) ano, ale: zbraně, zbraně, zbraně.

 

Nebude vítězné Ukrajiny bez silné Ukrajiny. Připouštím: i kdyby Ukrajina navzdory masivní vojenské podpoře Západu prohrála, bude mít Západ čisté svědomí, že pro pomoc oběti udělal maximum. Je naší morální povinností to udělat. Je to věc principu. 

 

Kromě toho: dojde-li na nejhorší scénář a poražená Ukrajina se stane součástí Velkoruské říše, lhostejno, jak to bude formalizováno, dramaticky se zhorší bezpečnostní situace na východním křídle Severoatlantické aliance. Jak napsal publicista Roman Joch na Neviditelném psu („Obnova velkoruské říše“/2. 3. 2022): „Geopoliticky by to znamenalo, že nikoli NATO se blíží k hranicím Ruska, jak tvrdila ruská propaganda, ale že Rusko se dramaticky přiblíží k hranicím zemí NATO.“ Co by to přineslo, je ve světle současného dění na Ukrajině zřejmé.

 

141 : 5 : 35

Pro Ukrajinu je jistě velkou morální vzpruhou výsledek hlasování v OSN, kde byla 2. března drtivou většinou přijata rezoluce odsuzující ruskou agresi proti Ukrajině. To co se nepodařilo kvůli ruskému vetu v Radě bezpečnosti, podařilo se ve Valném shromáždění.

 

Zprávy říkají, že rezoluci „Agression against Ukraine“ schválila drtivá většina zemí světa (obr. 1) – celkem 141. Rusko zůstalo totálně osamoceno, počet zemí, které hlasovaly proti odsouzení RF, včetně agresora samotného, spočítáme na prstech jedné ruky: Rusko, Bělorusko, Sýrie, KLDR a Eritrea. Ano, 35 zemí se zdrželo (jejich seznam uvádím níže); to ale nic nemění na tom, že naprostá většina mezinárodního společenství Putinovo válečné zlo odmítla.

 

Lze namítnout, že rezoluce VS OSN nejsou právně závazné (mnohdy v minulosti to bylo ku prospěchu věci), ale tato má obrovský symbolický význam.

 

Země, které se zdržely: Alžírsko, Angola, Arménie, Bangladéš, Bolívie, Burundi, Středoafrická republika, ČLR, Kongo (Brazzaville), Kuba, Salvádor, Rovníková Guinea, Indie, Írán, Irák, Kazachstán, Kyrgyzstán, Laos, Madagaskar, Mali, Mongolsko, Mozambik, Namibie, Nikaragua, Pákistán, Senegal, JAR, Jižní Súdán, Srí Lanka, Súdán, Tádžikistán, Uganda, Tanzánie, Vietnam a Zimbabwe.

 

Server Yahoo publikoval orientační mapu, jak která země hlasovala (obr. 1).

 

... obr. 1/Fialová: státy hlasující pro rezoluci odsuzující ruskou agresi, okrová: státy hlasující proti, tmavá khaki: země, které se zdržely. Zdroj: Web Yahoo.com.

 

SLOVO RABÍNA

Závěrem několik myšlenek jednoho ze dvou ukrajinských vrchních rabínů*/ Yaakova Bleicha z rozhovoru pro CNN, jak o nich referoval 2. 3. 2022 server The Times of Israel (obr. 2).

*/ O tento  post soupeří s Mošem Reuvenem Azmanem.

 

... obr. 2/Zdroj: Server The Times of Israel.

 

Bleich naléhá na svět, aby zastavil ruského prezidenta Putina dřív, než Ukrajinu zničí. Žádá USA nebo NATO, aby bombardovaly mnoho mil dlouhý konvoj ruských vojenských vozidel mířících do Kyjeva. Rabín říká: „Od pátku (25. 2. 2022) se to změnilo z války proti ukrajinské armádě na válku proti lidu. Nebudu to nazývat genocidou, protože on (Putin) zabíjí každého bez rozdílu, nezajímá ho, jakou mají oběti genetiku nebo odkud pocházejí. Zabíjí ty, o nichž řekl, že je chce chránit. Bombarduje Charkov, kde žije mnoho rusky mluvících lidí. Nepřišel snad zachránit rusky mluvící obyvatele?“
Na Putinovo tvrzení, že se snaží touto akcí Ukrajinu „denacifikovat“, Bleich odpovídá:  „Nacista, který by měl být denacifikován, se jmenuje Vladimir Putin.“

 

Dále Yaakov Bleich vyzývá celý svět: „Vstaňme a udělejme něco. Ještě ho můžeme zastavit. Nemohli jsme zastavit Hitlera v druhé světové válce – možná mohli, ale neudělali jsme to - ale teď bychom měli Putina zastavit. Může ho zastavit svět, NATO ho může zastavit, Spojené státy ho mohou zastavit. Můžeme zachránit miliony životů tím, že zničíme jeho ešelon tanků a obrněných vozidel dlouhý 37 mil, který se chystá zničit hlavní město Ukrajiny a lidi, kteří tam žijí. Ještě je čas, aby svět něco udělal.“
Zoufalá slova moudrého muže v zoufalé situaci, který vnímá blížící se katastrofu. Víme, že má pravdu. Jedině likvidací konvoje, který jsme všichni viděli v televizi a z něhož běhá mráz po zádech, je možné významně přispět k záchraně Kyjeva. Přesto podvědomě tušíme, že jeho prosba nebude vyslyšena.

 

Šílený svět, šílená doba, šílený Putin.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | středa 2.3.2022 21:42 | karma článku: 23,48 | přečteno: 525x