Reakce Egypta na páteční (26/5) útok na křesťany

Došlo k ní ještě téhož dne kolem západu slunce. Egyptské vojenské letectvo bombardovalo výcvikové tábory teroristů v oblasti města Derna ne severovýchodě Libye (viz mapu níže).

Prezident Sisi k tomu řekl:

 

  • Nebudeme váhat a udeříme na jakékoliv tábory, v nichž přebývají nebo cvičí teroristické elementy, ať už uvnitř Egypta nebo za jeho hranicemi.

 

A tak se také stalo.

 

Co to znamená? Za prvé, že Egypt přebírá model boje proti teroristům, který odedávna uplatňuje Izrael. Jde o princip okamžité odvetné reakce. Z Pásma Gazy je/jsou na izraelské území vystřelena/vystřeleny raketa/rakety a obyvatelé Pásma si mohou být jisti, že zanedlouho se nad jejich hlavami objeví stíhací bombardéry Chel Haaviru, izraelského vojenského letectva.

 

Za druhé to ale také znamená, že Egypt se rozhodl útočit na území cizího státu. Přesně to dělá v rámci protiteroristické války také Izrael: nejde jen o Pásmo Gazy, ale také Sýrii, kde jsou ze vzduchu eliminovány zbraňové elementy putující k teroristickému Hizballáhu do Libanonu.

 

Dlužno připomenout, že také Turecko v rámci svého pojetí protiteroristické války (ne každé kurdské uskupení patří na seznam teroristických organizací) působí vojensky za svými hranicemi.

 

Žel, i zde se měří dvojím metrem.

 

Nevím, jestli po páteční operaci Egypta u Derny nastane celosvětová hysterie proti káhirskému režimu kvůli tomu, že porušuje mezinárodní právo. Domnívám se, že nikoli. Stejně tak jsem nezaznamenal masivní celosvětovou  hysterii zahrnující výzvy k  bojkotu v případě Erdoganova režimu. Z téhož důvodu: bojové operace za jeho hranicemi, což „smrdí“ agresí vůči Sýrii či Iráku.

 

Jinak tomu ovšem je, když totéž dělá Izrael. Kvůli jeho odvetným opatřením, ať už kdekoli za jeho hranicemi, je okamžitě stavěn na pranýř a soustavně plísněn, kritizován, dehonestován. Čili: zemi, která patří mezi ty, které jsou nejvíce postiženy terorismem, a jenom díky pevnému postoji izraelského státu se daří tento terorismus omezovat (nikoli zatím zcela vymýtit), je za její zásadový postoj nasazováno psí hlava, zatímco u ostatních, jež si počínají stejně, je kritika minimální nebo žádná.

 

Zkusme se i nad tímto aspektem boje proti mezinárodnímu terorismu zamyslet. K čemu nutně dojdeme: že svět se chová nepochopitelně pošetile.

... libyjské město Derna na Google Maps.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 27.5.2017 8:05 | karma článku: 29,77 | přečteno: 919x