Prvních třináct

V úterý pátého prosince zažila izraelská armáda přelomový okamžik. V Památníku a muzeu obrněných sborů v Latrunu bylo vyřazeno 13 dívek – prvních ženských obsluh tanků.

 

Jde o otázku poněkud kontroverzní a v demokratickém Izraeli se kolem toho vedou vášnivé diskuse. Ženy jako posádky tanků? Nechme tuto věc otevřenou a držme se faktů.

 

Do výcvikového kurzu jich bylo vybráno patnáct, dvě náročné vojenské zaměstnání nedokončily.

 

A jaké bude jejich zařazení?

 

V žádném případě nikoli v bojových jednotkách, ale na jihu země – střežit budou relativně klidnou hranici s Egyptem. Jak zdůrazňují izraelské servery, jejich posláním nebude v případě konfliktu bojovat na druhé straně. Do případné ostré bojové vřavy na cizím teritoriu se tudíž nedostanou (ne že by na hranici se Sinajem bezprostředně hrozila, hovoříme spíše hypoteticky). Jinými slovy, jejich poslání bude výlučně obranné.

 

Třináct dívek se rozdělí do tří tanků Merkava, na jehož obsluhu jsou cvičeny (typ uvádím níže), přičemž velitelem tanku bude vždy muž. Není to ovšem cílový stav. Jak píše server Israel Today, v budoucnu by měly ženské tankové osádky sloužit samostatně.

 

Během ceremonie na závěr kurzu pronesl plukovník Moren Omer, velitel obrněné výcvikové brigády, důležitou myšlenku: Bez ohledu na to, o jak špičkovou techniku jde, není to Merkava, ale člověk uvnitř tanku, kdo vítězí.

... to jsou ony: prvních třináct. (Zdroj: Times of Israel)

 

... záběr ze slavnostního ceremoniálu v Latrunu.(Zdroj: Ynetnews)

 

... aby se malá země velikosti Izraele mohla účinně bránit, potřebuje špičkovou techniku. Zde izraelský tank Merkava, jeden z nejlepších na světě. Na tomto typu (Mk3)  také dívky z našeho příběhu cvičily. (Zdroj: Fighting-Vehicles.com)

Autor: Lubomír Stejskal | středa 6.12.2017 20:15 | karma článku: 22,49 | přečteno: 468x